Početna Informacije Skupština Fonda dijaspore održana u Beogradu

Skupština Fonda dijaspore održana u Beogradu

Skupština Fonda dijaspore za maticu održana je minulog vikenda u Parohijskom domu Hrama Svetog Save, u Beogradu. Pored predstavnika srpskog rasejanja, kojih je najviše bilo iz Nemačke, Švajcarske, Francuske i Australije, u radu su učestvovali vladika bački Irinej Bulović, predsednica Milica Đurđević-Stamenkovski, zamenik predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Srbije Milomir Vujadinović, predsednik Matice srpske Dragan Stanić, savetnik ministra Đorđa Milićevića Nikola Božić, kao i gosti iz Republike Srpske, Crne Gore i Hrvatske.

Kako se navodi u ovoj organizaciji „od svog osnivanja 1999. godine, Fond dijaspore za maticu uložio je u obnovu, razvoj i rešavanje humanitarnih problema u Srbiji (SRJ), RS i CG više miliona evra”. Malo je poznato da je most Varadinska duga, na Dunavu, kod Novog Sada, mostovi na Velikoj Moravi kod Varvarina, na Zapadnoj Moravi kod Kruševca i u Trsteniku i mnogi drugi kapitalni objekti, obnovljeni sredstvima srpske dijaspore preko Fonda dijaspore. Za saniranje posledica katastrofalnih poplava 2014. i 2015. ovaj fond je obezbedio pomoć od blizu dva miliona evra, kojom su obnovljena 52 doma u Obrenovcu, komunalne i javne ustanove u Paraćinu, Krupnju, Valjevu, Koceljevi, Golubcu, Gradištu, Novigradu i Bjeljini.

„Proteklih godina i danas pomoć fonda je usmerena prevashodno ka sirotinji na Kosovu i Metohiji. Fond je obezbedio sredstva za izgradnju obdaništa u Brnjici, kod Gračanice. Već sedam godina fond obezbeđuje redovnu pomoć narodnim kuhinjama na KiM u iznosu od 100.000, a od ove godine 150.000 dinara mesečno za namirnice. Kuhinjama rukovodi humanitarna organizacija Majka devet Jugovića, pod okriljem Eparhije raško-prizrenske, a obroci hrane obezbeđuju se svakodnevno za 2.000 ljudi”, naglašeno je u ovoj organizaciji.

Izveštaj o radu i izveštaj o protekloj godini kao i poseban izveštaj o poseti delegacije fonda Pokrajini Kosovo i Metohija, podneli su dr Ljiljana Verner, predsednica Upravnog odbora, iz Hanovera, Nemačka, Slobodan Aćimović, predsednik Nadzornog odbora i Gojko Slijepčević, član Upravnog odbora iz Stokholma, Švedska. Skupština je usvojila plan rada za narednu godinu. Izveštaj o radu Fondacije Sanja Milenković, podneo je Slavko Vejinović, upravitelj. Izveštaji su jednoglasno usvojeni. Delegati dijaspore koji su učestvovali u radu Skupštine, priložili su Fondu novih 60.000 evra, čime su pokazali razumevanje i solidarnost sa sunarodnicima u matici, posebno sa sunarodnicima na Kosovu i Metohiji, kojima je neophodna humanitarna pomoć. Uz zahvalnost donatorima, izraženo je očekivanje da će njihov gest delovati i kao dobar primer, navedeno je u Fondu dijaspore.