Početna Kultura Film Bjelogrlića „Čuvari formule” je u glavnom programu Filmskog festivala u Palm...

Film Bjelogrlića „Čuvari formule” je u glavnom programu Filmskog festivala u Palm Springsu

Prestižna nagrada Varajati magazina na Filmskom festivalu u Lokarnu otvorila je vrata za međunarodnu prepoznatljivost novog filma Dragana Bjelogrlića „Čuvari formule”. Odmah posle prikazivanja na Piaca Grande i nagrade publike u Sarajevu, usledili su pozivi za najveće svetske festivale.

Tokom jeseni „Čuvari” će otvoriti festivale u Talinu i Ljubljani, a posle toga film će svečano zatvoriti i festival u Zagrebu. Poseban uspeh predstavlja i činjenica da su „Čuvari formule” uvršteni u glavni program Međunarodnog filmskog festivala u Palm Springsu, koji predstavlja neformalnu „odskočnu dasku“ za filmove koji pretenduju za najprestižniju filmsku nagradu Oskar.

Pre međunarodnih festivala, ekipu filma očekuje velika beogradska premijera koja je zakazana je za 24. oktobar u MTS dvorani, a posle će gledaoci u zemlji i regionu imati priliku da pogledaju najnovije ostvarenje Dragana Bjelogrlića.

Ova jedinstvena priča koju kao scenaristi potpisuju Vuk Ršumović uz Ognjena Sviličića i Dragana Bjelogrlića, rađena je prema romanu „Slučaj Vinča” profesora Gorana Milašinovića. Autorski tim predvođen Bjelogrlićem kao rediteljem, čine direktor fotografije Ivan Kostić, montažerka Milena Predić, scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja Marina Vukasović Medenica, kompozitor Aleksandar Ranđelović, dok izvršnu produkciju potpisuje Goran Bjelogrlić.

U naslovnim ulogama gledaćemo Radivoja Rašu Bukvića, kao i proslavljene francuske glumce Aleksisa Manentija, Oliviea Bartelemija i Ane Sara. Direktora instituta Vinča Pavla Savića igraće Predrag Miki Manojlović, a šefa državne bezbednosti SFRJ Leku Rankovića – Dragan Bjelogrlić. Uloge mladih jugoslovenskih naučnika reditelj je dodelio Jovanu Jovanoviću, Alisi Radaković i Ognjenu Mićoviću.

Iza ovog projekta stoje produkcijske kuće CobraFilm i United Media, uz podršku Euroimages, Creative Europe Media, Ministarstva kulture Republike Srbije, kao i Filmskih centar Srbije, Crne Gore, Slovenije i Severne Makedonije, a bioskopska distribucija je poverena kompaniji Art Vista.

Izvor: Filmski centar Srbije

Foto: A. Letić