Početna Informacije Otvoren konkurs Fondacije Studenice za studentske stipendije

Otvoren konkurs Fondacije Studenice za studentske stipendije

Fondacija Studenica, osnovana pre trideset godina, otvorila je novi ciklus prijava za studentske stipendije koji traje od 11. septembra do 21. oktobra 2023. godine, za sve studente koji studiraju na teritoriji Republike Srbije i u regionu. Na konkurs se mogu prijaviti studenti bilo koje godine osnovnih i master studija svih usmerenja (društvene, humanističke, biomedicinske i tehniččke nauke, umetnost). Posebnih nekoliko mesta biće ostavljeno za brucoše koji pokazuju liderski potencijal i društveno su odgovorni u svojoj zajednici, dodato je u Fondaciji.

„Ove godine doneta je odluka da se jedan broj stipendija dodeli studentima koji se opredele za učiteljska i nastavnička zanimanja sa ciljem da se pruži konkretan doprinos vraćanju ugleda ovoj profesiji, tim pre što sa fakulteta na kojima se školuju nastavnici stižu upozorenja na drastično smanjen broj prijava maturanata”, istaknuto je u Fondaciji Studenica. U saradnji sa dekanima ovih fakulteta, najbolje rangirani kandidati – brucoši imaće priliku da pošalju prijavu za dobijanje stipendije. Takođe će se posebno uzeti u razmatranje i prijave studenata učiteljskih i nastavničkih smerova, bez obzira na godinu studija.

Kandidati treba da ispune sledeće uslove: da su da su redovni studenti bilo koje godine osnovnih studija (uključujući brucoše) ili master studija akreditovane visokoškolske ustanove i upisani u semestar studija za koji traže stipendiju. Vrednuju se i izuzetni akademski uspesi i izražena potreba za novčanom pomoći, kao i iskustvo u vannastavnim, humanitarnim i volonterskim aktivnostima. 

Pod načelom Fondacije Studenica: „Pomažući obrazovanje, ulažemo u budućnost čitavog društva” – do sada je kroz cikluse stipendiranja prošlo više od 2000 studenata sa osnovnih i postdiplomskih studija svih obrazovnih profila, a mnogi među njima su ostvarili zavidne rezultate u različitim profesijama, ostajući dosledni  uverenju da samo znanje i usavršavanje garantuju prosperitet pojedinaca i naroda u celini.

I ove godine Fondacija Studenica dodeliće stipendije u saradnji sa Srpskim filantropskim udruženjem iz Njujorka. Za uvećan broj stipendija, a posebno za stipendije za učiteljska i nastavnička zanimanja uz podršku akademske, naučne zajednice i mnogih pojedinaca i medija biće održan poseban svečani događaj sa kulturnim programom i aukcijom, u novembru ove godine.

„Radujemo se tome i verujemo da ćemo moći da pomognemo školovanju još većeg broja studenata nego do sada! Pozivamo zainteresovane studente da se što pre detaljno obaveste na zvaničnom sajtu Fondacije Studenica (http://sr.studenica.org/) i prijave na konkurs za stipendije. Srećno!”, istakla je Vuka Jeremić, savetnica u Fondaciji Studenica.