Početna Kultura U Kragujevcu otvorena izložba posvećena „Krvavoj bajci” i Desanki Maksimović

U Kragujevcu otvorena izložba posvećena „Krvavoj bajci” i Desanki Maksimović

U Muzeju 21. oktobar u Kragujevcu, povodom 30 godina od smrti naše velike pesnikinje Desanke Maksimović, otvorena je izložba „Bajka o pesmi” autora Marka Terzića, kustosa kragujevačkog muzeja. Postavka je nastala u čast pesme „Krvava bajka” i prikazuje jedinstvene eksponate, skoro nepoznate javnosti.Kako je autor izložbe Terzić naglasio „nema važnijeg umetničkog dela, koje je nastalo u kontekstu zločina koji su nacisti počinili nad nedužnim civilima 1941. godine u Kragujevcu i okolini, od „Krvave bajke” Desanke Maksimović”, preneo je Tanjug.

„Želja mi je bila da ljudi pogledaju izložbu i da se podsete šta za nas znači ‘Krvava bajka’. Mi dobro znamo koliko je ona značajna za Spomen park i za to koliko je uticala na percepciju javnosti o zločinu u Kragujevcu. Mi želimo da ova pesma bude izvođena, da se o njoj i danas čuje, da se uči u školi i da bude prisutna što više, jer su umetnici poput Desanke Maksimović i te kako značajni upravo zbog svojih dela. Želimo da sve te simbole jednog vremena sačuvamo od zaborava. Ja zaista verujem da je ‘Krvava bajka’ jedna vrsta oružja u borbi protiv bilo kog rata i nacističkih ideologija. Za mene je bio izazov da o jednoj pesmi napravim izložbu, ali mislim da sam uspeo u tome da kroz izložbu ispričam priču o ovom velikom delu”, naglasio je Marko Terzić za Tanjug.

Veliku zaslugu u pripremanju ove izložbe ima sestrić Desanke Maksimović, Branislav Milakara, kao i Narodni muzej u Valjevu i Zadužbina Desanke Maksimović iz Beograda, koji su ustupili njene lične stvari i predmete, kako bi izložba bila upotpunjenja.
Sestrić naše velike pesnikinje Branislav Milakara je ovom prilikom poklonio muzeju „21. oktobar” drveni sanduk u kome je Desanka Maksimović od Nemaca krila originalan rukopis svoje čuvene pesme i u kome je kasnije on godinama čuvan.

„Ne postoji bolje mesto od muzeja ’21. oktobar’, gde bi ovaj artefakt trebalo da bude. U njemu je ona čuvala rukopis svoje pesme za vreme rata, plašeći se da ga ne otkrije Gestapo. Taj drveni sanduk je sačuvan i posle više selidbi, a poslednjih decenija nalazio se u jednoj vikendici u Brankovini, gde je ona često boravila. Kada me je kontaktirao Marko, autor ove izložbe, da mu za izložbu pozajmim sanduk, ja sam tog trenutka shvatio da on pripada upravo muzeju ’21.oktobar’ i da ovde treba i da ostane, a sa njim i njen originalni rukopis pesme ‘Krvava bajka’. I mnogo mi je drago da sam to mogao da poklonim muzeju u Kragujevcu”, rekao je Milakara, a preneo Tanjug. Takođe on je rekao da ga je Desankino rodoljublje i njega patnja za srpski rod uvek fascinirala. „Želeo bih da istaknem nešto što je manje prepoznatljivo javnosti, a to je njen karakter i njen prkos koji je stalno bio prisutan i pored sve njene blagosti. Bila je često pod pritiscima raznih struktura, ali ona je uvek bila stamena i prkosna i to je njen osnovni karakter bio”, dodao je on.

Izložba će biti otvorena u muzeju „21. oktobar” do polovine oktobra.