Početna Događanja U Vladičanskom dvoru u Beču organizovan ispračaj ambasadora Rodića

U Vladičanskom dvoru u Beču organizovan ispračaj ambasadora Rodića

U Vladičanskom dvoru u Beču sveštenstvo SPC na čelu sa vladikom Andrejom se oprostilo od ambasadora Rodića

U četvrtak, 14. septembra 2023. godine, episkop austrijsko-švajcarski Andrej priredio je u Vladičanskom dvoru svečani prijem u čast odlazećeg ambasadora Republike Srbije u Beču Nebojše Rodića. Nakon pet godina provedenih u Republici Austriji ambasador prelazi na novo radon mesto u Ambasadu Srbije u Crnoj Gori. Povodom isteka petogodišnjeg mandata izuzetne ambasadorske službe u Republici Austriji i u znak dubokog poštovanja prema Nebojši Rodić vladika je pozvao sveštenstvo iz prestonog grada Austrije i namesništva, koji su sa radošću i uvažavanjem učestvovali na prijemu, prenela je Eparhija austrijsko-švajcarska.

„U toku ovog značajnog i istorijskog prijema, episkop Andrej se najpre srdačno zahvalio njegovoj ekselenciji na izuzetnoj višegodišnjoj saradnji koja je u mnogome urodila plodom, diveći se samopregornom i nesebičnom radu. Sa svoje strane, ambasador Nebojša Rodić se najiskrenije i iz dubine duše zahvalio vladici Andreju i svekolikom sveštenstvu, ističući izuzetno uspešne odnose u saradnji. Takođe je istakao posvećenost sveštenstva, na čelu sa vladikom Andrejem, koji se pastirski i bezrezervno brinu o svome narodu u dijaspori. Ambasador Rodić nije izostavio da naglasi ključnu važnost Crkve Hristove za dobrobit srpskog naroda, gde god se nalazio”, dodato je u Eparhiji.


Foto: Eparhija austrijsko-švajcarska

Prijem je odisao prijatnom i domaćom atmosferom, što je primetio i sam ambasador, istakavši da oseća da u Beču ima prijatelje i da je uvek rado bio gost srpske crkve, te da će se shodno tome rado vraćati u austrijsku prestonicu. Evocirajući svoje lepe uspomene, ambasador je ukazao kako na uzajamne uspešne poduhvate u prošlosti, tako na ciljeve u budućnosti. S tim u vezi je vladika je govorio o svojim sećanjima na susrete i saradnju sa ambasadorom, poželevši mu izobilje blagoslova i snage za buduću misiju u kojoj će nesumnjivo uspevati s obzirom na ambasadorovo veliko iskustvo i znanje, na utemeljenost u veri i razumevanje o potrebama našeg naroda.

U to ime i u čast ambasadora Rodića svo prisutno sveštenstvo je svečano otpojalo Mnogaja ljeta. –„Sam prijem će svim prisutnima ostati u neizbrisivom sećanju kao dostojan način obeležavanja završetka misije uglednog diplomate u Beču i širom Republike Austrije. Ostaje sigurno da je njegova ekselencija ambasador Nebojša Rodić svojim naporima ostavio neizbrisiv trag u letopisu srpskog naroda u Austriji. Na samom kraju, nakon razmenjenih toplih reči i prigodnih poklona, ambasador Rodić se srdačno pozdravio sa sveštenstvom i vladikom, sa uzajamnom nadom na buduće susrete u radosti”, prenela je Eparhija austrijsko-švajcarska.