Početna Kultura Dani kulture Srbija u Frankfurtu se održavaju od 15.-17. septembra

Dani kulture Srbija u Frankfurtu se održavaju od 15.-17. septembra

Danas se obeležava Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave i prvi put biće obeležen i u Frankfurtu na Majni, u okviru manifestacije Dani kulture Srbije u Frankfurtu. Ovaj praznik je ustanovljen krajem avgusta 2020. godine na sastanku državnog vrha Srbije i Republike Srpske, a datum 15. septembar izabran je kao dan kada je probijen Solunski front 1918. godine. Dan je simbol junaštva i jedinstva nacije, koji srpski narod gde god da živi slavi kao zajednički praznik.
Manifestacija će početi u 18 časova i otvoriće će ministar bez portfelja zadužen za dijasporu u Vladi Srbije Đorđe Milićević. On je pozvao sve koji su mogućnosti da pridruže iz svojih domova putem onlajn platforme zum. Veliki video bim biće postavljen u Frankfurtu, a planirano je da se direktno uključi više od 200 predstavnika naših udruženja iz celog sveta.

Dani kulture Srbije u Frankfurtu traju od 15.-17. septembra na trgu Am Roßmarkt, Frankfurt na Majni. Organizatori su Generalni konzulat Republike Srbije u Frankfurtu i Centralni savet Srba u Hesenu. Novi Sad je partner ove manifestacije. U programu su besplatni koncerti: Željka Vasića (petak), Garavog sokaka (subota) i Tamburaškog orkestra Novog Sada (nedelja). Gostovaće glumci iz Beograda sa dve pozorišne predstave za decu (Marko Kraljević u organizaciji Dečijeg kulturnog centra Beograd) i za odrasle Ljubavni vremeplov, nezaboravne priče srpskih velikana. Za decu se priprema muzički program sa Leontinom, likovni atelje i promocija knjiga, a učestvuju i sportisti humanitarne organizacije Srbi za Srbe u okviru turnira Trojka iz bloka. Takođe folklorna društva iz Hesena će imati nastupe, kao i svoje štandove.

Mesto održavanja je Rosmakrtplac, jedan od glavnih trgova u Frankfurtu