Početna Događanja U Salfeldenu u Austriji služen pomen patrijrhu Lukijanu Bogdanoviću i proslavljena hramovna...

U Salfeldenu u Austriji služen pomen patrijrhu Lukijanu Bogdanoviću i proslavljena hramovna slava

Minule subote članovi Crkvene opštine u Salfeldenu u Austriji obeležili su svoju slavu Sabor srpskih Svetitelja kao i dan tragično postradalog patrijarha srpskog Lukijana Bogdanovića. Nakon svete litrugije koju je predvodio jerej Dragan Budak, održan je parastos pokojnom patrijarhu Lukijanu Bogdanoviću. Potom se otac Dragan sa delegacijom koju su činili prof. dr Goran Vasin (profesor Filološkog fakulteta u Novom Sadu na katedri za istoriju) i mr Dijana Gušić (iz Predstavništva Republike Srpske u Austriji) uputio ka Bad Gaštajnu, mestu stradanja patrijaha Lukijana Bogdanovića. U povratku održan je pomen u Klanštajnu gde je pronađeno telo blaženopočivšeg patrijarha dva meseca nakon tragične smrti.

Istog dana, sa početkom od 18 časova, dočekan je vladika Andrej, a potom je služeno i večernje bogosluženje. Episkop Andrej se obratio vernom narodu, naglasivši značaj Sabora srpskih Svetitelja, iznevši istoriju Srba svetitelja od Svetog Save do vladike Nikolaja u naše vreme. Nakon obraćanja vladike održano je predavanje prof. dr Gorana Vasina pod naslovom patrijarh Lukijan Bogdanović – Karlovačka mitropolija. „Uvaženi profesor je naglasio dubinsku vezu svih Srba koji su živeli na obe strane Dunava i Save, ističući jedinstvo koje je ostvareno kroz Crkvu u najtežim vremenima. Prof. dr Vasin se takođe u svom obraćanju osvrnuo na tragično stradanje i skončanje patrijarha Lukijana u Bad Gaštajnu 1913. godine, zaključivši na kraju svog izlaganja da Srbi samo u jačanju Svetosavlja imaju perspektivu kao narod. Nakon predavanja je usledio koktel”, prenela je Eparhija austrijsko-švacajrska.


Foto: CO Salfelden

Sutradan u nedelju, 10. septembra 2023. godine, episkop Andrej služio je svetu arhijerejsku liturgiju na sam dan slave hrama Sabora srpskih Svetitelja u Salfeldenu. Sasluživali su starešina hrama, jerej Dragan Budak uz protojereja Rafaila Hamidulina i đakona Đorđa Mićića iz Linca. Episkop Andrej je potom besedio, a onda prerezan slavski kolač ovogodišnjih domaćina Biljane i Radenka sa sinovima Veljkom, Rastkom i Petrom Lipovac iz Bišofshofena.

„Nakon evharistijskog sabranja koje je isto tako bilo ulepšano pojanjem domaćeg mešovitog hora, usledio je prigodan kulturno-umetnički program sa bogatim i dinamičnim sadržajem u hramovnoj porti. U okviru muzičkog programa na čelu sa violinistkinjom Rebekom Hartman iz Nemačke, uz klavirsku pratnju popadije Karoline Budak, izvedene su vrsne kompozicije na staroj Stradivari violini. Svoje umeće je pokazao i karate klub Pincgau iz Salfelfena. U toku slavskog ručka, prisutnima se obratio gradonačelnik Salfeldena Erih Rormozer, generalni konzul iz Salcburga Vera Vukičević, kao i prof. dr Goran Vasin”, preneo je eparhijski sajt. Potom je druženje nastavljeno uz slavski ručak.