Početna Informacije HO Svi za Kosmet napravila kapiju za srpsku crkvu u Vitomirici

HO Svi za Kosmet napravila kapiju za srpsku crkvu u Vitomirici

Humanitarna organizacija Svi za Kosmet na Kosovu i Metohiji sprovela je još jednu akciju – ovoga puta pomogla je da se izgradi jaka kapije ispred crkve u Vitomirici, nadomak Peći.

U naselju Vitomirica nadomak Peći nalazi se prelepa crkva Svetog Luke. Crkva je posvećena Svetom apostolu Luki, jer su na Lučindan jedinice tadašnje crnogorske vojske oslobodile ovaj kraj od robovanja pod Turcima. Sagrađena je 1912. godine pet kilometara severoistočno od Peći, kao jednokupolna građevina u obliku trikonhosa, zidana od Banjskog mermera.

„Na žalost, crkva je nakon dolaska  snaga KFOR-a 1999. godine potpuno demolirana, oskrnavljena, iznutra spaljena i potpuno uništena. Trudom i zalaganjem mnogih pojedinca i organizacija, nedavno je pokrenuta obnova ove divne svetinje koja se nalazi u nekadašnjem najvećem srpskom selu u Metohiji. Trenutno u obnovljenom parohijskom domu živi Momirka Vukmirović rođena Vitomirčanka, koja je 1999. godine, pred naletom albanskih ekstremista, morala da napusti svoje vekovno ognjište. Momirka se vratila u svoju Vitomiricu u decembru 2022. godine, i od tada se trudi da obnavlja crkvu i imanje Svetog Luke”, preneli su članovi HO Svi za Kosmet.

Na žalost, crkva je i tokom zadnjih par godina opet bila meta vandala koji su nanosili štetu. Čak su jednom prilikom kamere snimile grupu albanskih momaka kako lomi i uništava rampu koja je tu bila postavljena umesto kapije.

Obezbeđena kapija za crkvu u Vitomici zahvaljujući predstavnicima HO Svi za Kosmet
Foto: HO Svi za Kosmet

„Tim povodom bratstvo manastira Visoki Dečani nam se obratilo molbom da pomognemo izgradnju jake kapije. Rado smo uzeli učešća i postavili kvalitetnu zaštitu. Za iznos od 6500€ platili smo kopanje i izlivanje temelja, pesak, cement i kamen za zidanje stubova, kovanu kapiju, motor i elektroniku za daljinsko otvaranje kapije, interfon, sanaciju instalacije za vodu i kanalizaciju i tom delu dvorišta, kopanje kanala i postavljanje instalacije dužine 50m od kapije do kuće…

Nastavićemo da sa dobrim ljudima obnavljamo i čuvamo svoje svetinje. Hvala svima koji učestvuju u našim akcijama! Ukoliko i vi želite da budete deo ove borbe za opstanak našeg naroda i svetinja na Kosovu i Metohiji, svoju donaciju možete uplatiti:

– Humanitarna organizacija Svi za Kosmet, dinarski račun 105-0000002936498-75

– Pejpal: szk.dijaspora@gmail.com

– Humanitarni SMS na 4030(cena poruke je 100 dinara)”, poruči su vredni aktivisti HO Svi za Kosmet.