Početna Najave Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave –defile u Beogradu 15. septembar...

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave –defile u Beogradu 15. septembar 2023. u 11.30

Treća po redu manifestacija „Dan tradicije”, pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije, održaće se na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave,15. septembra 2023, u organizaciji Dečjeg kulturnog centra Beograd i Udruženja koreografa narodnih igara Srbije, a uz podršku Gradske uprave grada Beograda, Ministarstva kulture Republike Srbije, GO Stari grad, GO Novi Beograd, Turističke organizacije Srbije i Turističke organizacije Beograda. Manifestacija Dan tradicije realizuje se sa idejom da podstakne mlade da kroz umetničke medije dočaraju prirodne lepote, kulturu i tradiciju svoje zemlje, saopštili su u DKCB.  

„Centralni deo manifestacije održaće se u centru Beograda uz svečanu povorku učesnika obučenih u narodne nošnje i glavni muzičko-scenski program u kojem će učestvovati dečji horovi, pevači i folklorni ansambli. Defile učesnika kreće u 11.30 sa kraja Knez Mihailove ulice (kod Kalemegdana) i završava se na Trgu republike, gde od 12 časova počinje svečani koncert”, istakli su u DKCB.

U okviru manifestacije, u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije i Turističkom organizacijom Beograda, za decu i mlade od 7 do 14 godina iz Srbije organizovan je nagradni konkurs „SRBIJA, DOŽIVI!”. Najbolji mladi autori biće nagrađeni putovanjem u neko od prelepih mesta u Srbiji, porodičnim ručkom u jednom od najlepših beogradskih restorana sa nacionalnom kuhinjom, knjigama, CD audio izdanjima u produkciji DKCB-a i drugim vrednim nagradama. Uručenje nagrada održaće se u okviru centralnog programa u Beogradu, na velikoj bini na Trgu republike 15.9.2023, od 12 časova.

U popodnevnim časovima program će se nastaviti u drugom delu grada – na Novom Beogradu, na velikoj sceni u 44 bloku. Manifestacija će biti realizovana i na centralnim ulicama gradova i sela širom Srbije, ali i u dijaspori i rasejanju, što će moći da se vidi na sajtu www.dantradicije.rs

U susret manifestaciji, u Dečjem kulturnom centru Beograd održavaju se besplatne radionice veza i grafike sa temom srednjovekovnog srpskog ornamenta koju vode Mirjana Filipović Kuruzović i Aleksandar Kuruzović, kao i radionice digitalne umetnosti – Minecraft na pirotski način SERB-CRAFT. Učesnici ove digitalne radionice su pod vođstvom dr istorije umetnosti Ive Subotić Krasojević i uz podršku organizacije SERB-CRAFT, uspeli da koristeći popularnu igricu Minecraft re-kreiraju ornamente sa pirotskih ćilima, koji predstavljaju važan deo naše kulturne baštine. To je zanimljiv način da se kroz igru i savremenu tehnologiju, koja je deci bliska, nauči i oživi važan segment  naše tradicije i kulturne baštine.