Početna Događanja Francuska političarka Jael Menaš posetom Srbiji produbila prijateljske odnose Francuske i Srbije

Francuska političarka Jael Menaš posetom Srbiji produbila prijateljske odnose Francuske i Srbije

Nakon prisustvovanja obeležavanju Vidovdana u Parizu, Jael Menaš se zahvaljujući srpskom rasejanju posvetila francusko-srpskom prijateljstvu – Srbija može da uđe u EU samo sa Kosovom i Metohijom a o zločinima počinjenim nad Srbima za vreme Drugog svetskog rata u NDH će se učiti i u Francuskoj

Jael Menaš, predsednica parlamentarne grupe prijateljstva Francuska-Srbija i narodna poslanica u francuskom parlamentu boravila je sa svojom delegacijom u Srbiji. Tom prilikom ona je imala niz susreta sa ministrima srpske vlade, sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, saradnicima Muzeja žrtava genocida, Arhiva Vojvodine, direktorom Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujonom, predstavnicima jevrejske zajednice u Novom Sadu…
Prva poseta je, po objavljenim postovima parlamentarke Menaš na njenim društvenim mrežama kao i u intervju datom dnevnom listu Politika, ostavila više nego dobar utisak – toliki da se čak ne bi vraćala za Francusku. „Posle samo 24 sata boravka zaljubila sam se u Srbiju, kaže Jael Menaš, poslanica stranke Nacionalno okupljanje u francuskom parlamentu i predsednica parlamentarne grupe francusko-srpskog prijateljstva, na početku razgovora za Politiku. Ona prvi put boravi u našoj zemlji i, kako kaže u šali, ni ona ni članovi njene delegacije nemaju više želju da se vrate u Francusku”, prenela je beogradska Politika.


Foto: FB J.Menaž / izjava za Politiku – Muzej žrtava genodica

Menaž je istakla da je njena lična želja bila da predvodi parlamentarnu grupu prijateljstva Francuska-Srbija, „pošto voli Srbiju”. I tokom boravka u Srbiji, poslanica francuske skupštine je dobila potvrdu za ono što je nedavno saznala od naših sunarodnika u Francuskoj: o nezapamćenom stradanju Srba u nekadašnjoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj za vreme Drugog svetskog rata o čemu svet skoro ništa ili vrlo mal zna, o pravom genocidu o kome se ne priča, kao i o stradanju Srba na Kosovu i Metohiji i o njihovom konstantnom proterivanju iz južne srpske pokrajine.

Jael Menaš je za beogradski dnevni list Politika izjavila da podržava ulazak Srbije u Evropsku Uniju i to teritorijalno sa Kosovom i Metohijom. Njena poseta Muzeju žrtava genocida u Beogradu imala je za cilj da se detaljno upozna sa uzrocima, karakteristikama, teritorijalnom rasprostranjenošću i zastrašujućim posledicama genocida koji je hrvatska država sprovela nad pripadnicima našeg srpskog naroda tokom Drugog svetskog rata. „Ja prva nisam ništa znala o razmerama stradanja srpskog naroda, razmerama tih zločina i užasa koji su se dogodili u Drugom svetskom ratu. I mogu reći lično, kao Jevrejka, da kad se u Francuskoj govori o genocidu u Drugom svetskom ratu, misli se prvenstveno ili isključivo na Jevreje, ali se može reći da su Srbi u određenim područjima stradali čak više i od Jevreja” prenela je Politika reči Jael Menaž.

Poslanica Menaš sa svojom delegacijo i Arno Gujon u Beogradu
Foto: FB A. Gujon

Arno Gujon, direktor Uprave s dijasporom i Srbima u regionu se takođe susreo sa francuskom delegacijom parlamentarne grupe francusko-srpskog prijateljstva. „Potrudio sam se da francuskoj parlamentarnoj delegaciji, koja je prvi put u Beogradu, budem dobar domaćin, onako kako to umeju neprevaziđeno gostoljubivi Srbi. U razgovoru s predstavnicima Grupe prijateljstva sa Srbijom u francuskom parlamentu, koju predvodi Jael Menaš, naišao sam na veliko razumevanje po raznim pitanjima a naročito povodom položaja Srba u regionu ali i na KiM. Takođe, potrudio sam se da poslanicima iz Francuske detaljno približim poziciju Srbije i položaj Srba u južnoj srpskoj pokrajini. Nakon razgovora s njima, još jednom sam dobio potvrdu da Zapad nije monolitan u stavovima kao što nam se ponekad čini, već raznolik i da treba da se bez kolebanja obratimo svim predstavnicima javne politike i medija koji imaju uticaj na tamošnju javnost”, izjavio je Gujon.

Za srpsku zajednicu u Francuskoj poseta predsednice parlamentarne grupe prijateljstva Francuska-Srbija sa svojom delegacijom Srbiji, koju je predvodila narodna poslanica Nacionalne skupštine Francuske Jael Menaš protekle nedelje je veliki uspeh. To je vraćanje na nekadašnje francusko-srpsko prijateljstvo, kao i na produbljivanje buduće saradnje.

Filip Renije, neumorni David Jakovljević i Jael Menaš
Foto: Savez Srba Francuske

A sve je počelo jednim mejlom, koji je ovoga juna potpredsednik Saveza Srba u Francuskoj David Jakovljević uputio predsednici parlamentarne grupe prijateljstva Francuske i Srbije Jael Menaš, da prisustvuje obeležavanju Vidovdana, na srpskom vojničkom groblju u Tiljeu, kraj Pariza. „Ona se odazvala i obavezala nakon razgovora sa mnom da će mnogo toga učiniti za prijateljstvo između Francuske i Srbije. Prvi korak je ova celonedeljna poseta, kojom je želela da upozna srpsku kulturu i istoriju kako bi je bolje branila. Upoznali smo je sa stradanjima Srba u NDH, rekli smo joj koliko je Kosovo i Metohija važno za Srbiju i vidimo da je to shvatila. Njega poseta i izjave nam ulivaju nadu u naše pravo prijateljstvo i pravu sliku kako treba da izgledaju budući međunarodni odnosi”, istakao je za medijski portal Rasejanje.info potpredsednik Saveza Srba u Francuskoj David Jakovljević i predsednik francuskog udruženja Deca Jasenovca. Jakovljević je dobio potvrdu da će se o srpskim žrtvama iz NDH učiti u francuskim školama.

On se dodatno zahvalio poslanici Menaš na razumevanju problema, svim njenim akcijama, ovoj poseti kao i narednim koracima. „Kako bi bila sa nama na obeležavanju Vidovdana prešla je 155 kilometara. Toga dana na srpskom vojničkom groblju je bio Žan Lan Lakapel (francuski poslanik u Evropskom parlamentu, čiji je pradeda Gustav Lakapel dobio orden Svetog Save i medalju upravo od kralja Petra prvog Karađorđevića), zatim pukovnik vrlo dobro poznat srpskoj javnosti, Žak Ogar (zahvaljujući kome su Srbi i opstali na Kosovu nakon dolaska KFOR trupa na Kosovo i Metohiju), kao i Filip Renije, komisar, koji je i šef nosača zastava ispred Trijumfalne kapije, koji je posetio Jasenovac ovoga leta i pozvao i ostale da to urade. Hvala svima što neguju naše prijateljstvo”, dodao je Jakovljević.


Sa obeležavanja Vidovdana
Foto: Savez Srba Francuske

Tokom svoje posete Srbiji Jael Menaš je sa svojom delegacijom dobila priznanje – krst Đorđa Stratimirovića. „Ovo odlikovanje je velika čast za nas i obavezujuća”, izjavila je ona po primanju priznanja, obećavši mnogo bolje odnose ove dve zemlje.  Čestitajući poslanici Menaš odlikovanje potpredsednik Saveza Srba u Francuskoj David Jakovljević je naglasio da je „zasluženo”. „Gospođo Menaš, ovo odlikovanje koje ste dobili Vam je dato od sveg srca u ime srpskog naroda i od srpskog naroda u znak zahvalnosti za ono što radite, a ne zbog bilo kakvog narodnog predanja ili običaja. Budite ponosni!“, dodao je Jakovljević.