Početna Događanja U Sankt Galenu u Švajcarskoj održan prvi simpozijum na temu religija i...

U Sankt Galenu u Švajcarskoj održan prvi simpozijum na temu religija i integracija

Uz blagoslov i učešće vladike austrijsko-švajcarskog Andreja crkvena opština u Sankt Galenu u Švajcarskoj organizovala je prvi simpozijum u evangelističkom hramu na temu „Religija i integracija”, „Živeći daleko od svoje otadžbine, u pluralističkom svetu dvadeset prvog veka, pravoslavna crkva svedoči svojim postojanjem i delovanjem i misijskim aktivnostima, o svojoj spasonosnoj ulozi svakog društva i svakog vremena”, istaknuto je u Eparhiji austrijsko-švajcarskoj. „Uz veliko mnoštvo švajcarskih zvanica, mahom ličnosti političkog života sa lokalnog i kantonalnog nivoa, kao i mnogih zvanica srpskih intelektualaca i studenata sanktgalenske parohije, predsednik CO Sankt Galen Dejan Krsmanović je na nemačkom jeziku pozdravio sve prisutne, poželevši im dobrodošlicu i ugodno veče uz stručne referente”, istaknuto je u Eparhiji.

Simpozijum je moderirala Andrea Hauri, dok su predavanja držali dr Laura Buher, Maria Papu, vladika Andrej i dr med. Milan Kalabić.

Predsedavajuća odeljenja za unutrašnje poslove i integraciju kantona Sankt Galena dr Laura Buher  govorila je na temu „Doprinos međuverskog dijaloga u korist integracije”. U dijalogu koji vodi odsek unutrašnjih poslova kantona sa svim relevantnim verskim zajednicama i crkvama, dr Laura Buher se između ostalog osvrnula i na veoma dobru i konstruktivnu saradnju sa srpskom crkvom i njenim predstavnicima u kantonu Sankt Galenu.

Gradonačelnica grada Sankt Galena Maria Papu je govorio na temu „Integracija: Prilagođavanje ili ugnjetavanje”. Gradonačelnica istočnošvajcarske metropole, inače italijanskog porekla, je u svom referatu govorila o svom detinjstvu i integraciji u švajcarsko društvo koje je u njenom primeru rezultiralo njenim poslovnim i političkim uspehom.

Prisutni na simpozijumu
Foto: Eparhija austrijsko-švajcarska

Tema vladike Andreja bila je „Koraci na putu međucrkvenih odnosa”. Na samom početku svog referata, episkop Andrej je nasmejao publiku jednom anegdotom iz svoje mladosti i slučaja koji se desio u Nemačkoj, a koji je vezan za život naše crkve i naroda. Nakon toga je vladika govorio o pravoslavnom shvatanju međucrkvenih odnosa, napora i izazova pravoslavne crkve s njom u vezi.

Dr med. Milan Kalabić, četvrti govorio je na temu „Životni put – niko ne želi da bude niko”. On je pričao o svom dugogodišnjem psihijatrijskom iskustvu i zdravstvenim problemima koji se javljaju kod naših ljudi, ali i drugih doseljenika u Švajcarsku, koji se nisu pravilno integrisali u društvo u kome često puta žive decenijama.

Po izlaganju predavači su odgovarali na pitanja publike nakon čega su uručeni prigodni pokloni. „Svi prisutni su se nakon interesantnih i raznovrsnih referata, koji su iznošeni iz ugla politike, teologije i medicine uputili u salu koja se nalazi pored crkve te tamo uz prijatne razgovore i lično upoznavanje počastili zakuskom koju je pripremio vrhunski kuvar Željko Rebić sa svojim timom”.