Početna Događanja U Bukureštu otvoreno sedište sedišta Saveza Srba i Dani srpske kulture u...

U Bukureštu otvoreno sedište sedišta Saveza Srba i Dani srpske kulture u Aradu

Ambasador Republike Srbije u Rumuniji Stefan Tomašević boravio je u Aradu povodom svečanog otvaranja novog sedišta Saveza Srba i Dana srpske kulture. U novom objektu u Aradu, pored sedišta Saveza Srba, nalaze se i Kulturni centar, muzej Sava Tekelija i biblioteka Eustahija Arsić.

Svečanom otvaranju prisustvovali su čelnici županije, prefekture i grada Arada, predstavnici Srpske pravoslavne eparhije temišvarske, drugih srpskih i rumunskih institucija, nacionalnih manjina i brojni posetioci. „Aradski Srbi mogu biti ponosni na svoje znamenite pretke poput Tekelija, Mihajlovića, Mijatovića, Arsića, Tabakovića, Aleksića i mnogih drugih koji su zadužili Arad svojim umetničkim dostignućima i zadužbinarskim vrlinama”, naglasio je ambasador Tomašević. Istakao je i da će novi prostor biti mesto susreta multietničkog i multikulturnog Arada i da je, osim za Srbe, veliki dan i za srpsko-rumunsko prijateljstvo.

Uz pomoć Muzeja Vojvodine otvorena je stalna postavka izložbe Sava Tekelija, autorke Milkice Popović, što je od velikog značaja za Srbe iz Arada i Rumunije. Prilikom svečanog otvaranja, prostorije su osvećene i blagoslovene molitvom od strane egzarha manastira Eparhije temišvarske Justina (Popovića) i saslužitelja, sveštenstva Eparhije temišvarske.  

Dane kulture Srba u Aradu, koji će trajati do 29. septembra, Savez Srba u Rumuniji organizovao je uz podršku Departamana za međuetničke odnose Vlade Rumunije, Županijskog saveta Arad, u partnerstvu sa opštinom grada Pečka, Županijskom bibliotekom Aleksandru Ksenopol iz Arada, Klasičnim pozorištem Joan Slavić iz Arada i Županijskim kulturnim centrom Arad.  U znak priznanja za doprinos i podršku društvenim i kulturnim aktivnostima, dodeljene su zahvalnice i diplome Sava Tekelija zaslužnim pojedincima.

Izvor: Ambasada Srbije u Temišvaru