Početna Informacije Evropski dan jezika u Beogradu obeležiće se u utorak 26.09. na Trgu...

Evropski dan jezika u Beogradu obeležiće se u utorak 26.09. na Trgu republike

Povodom Evropskog dana jezika, koji se proslavlja od 2001. godine u svim državama Evrope, Dečji kulturni centar Beograd (DKCB) u saradnji sa Delegacijom Evropske Unije, Savetom Evrope, EUNIC Cluster i Gradskom upravom grada Beograda organizuje u Beogradu program za decu i mlade u utorak, 26. septembra, od 12 časova na Trgu republike. Obeležavanjem Evropskog dana jezika promoviše se višejezičnost u celoj Evropi i učenje jezika bez obzira na godine i okruženje, istaknuto je u DKCB.

„Najmlađi posetioci imaće priliku da se na štandovima ambasada i kulturnih centara upoznaju sa kulturama i jezicima različitih evropskih zemalja, uživaju u poslasticama ali i da učestvuju u nagradnom kvizu i tako provere svoje znanje. Pored Dečjeg kulturnog centra Beograd, koji je glavni organizator događaja, ovogodišnji učesnici svečanosti su ambasade Finske, Kraljevine Danske, Slovenije, Švedske, Republike Portugala, Ukrajine, Kraljevine Belgije, Kraljevine Holandije, Kraljevine Španije, Austrije i Republike Poljske, kao i Italijanski institut za kulturu, Francuski institut, Gete institut, Austrijski institut, Češki centar Beograd, Udruženje samohranih roditelja i porodica dece sa invaliditetom  „Plava školjka”, Delegacija Evropske Unije, Savet Evrope, Ministarstvo Evropskih integracija Republike Srbije i Desk Kreativna Evropa Srbija. Prisutnima će se obratiti Tanja Miščević, ministarka za evropske integracije, Nataša Mihailović, sekretarka za kulturu Gradske uprave grada Beograda i Emanuele Žiofre, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji”, istakla je Ivana Teodorović Stojanović, rrednik programa za odnose sa javnošću i marketing DKCB.

Osim programa na štandovima, kvizova, kratkih lekcija jezika i predavanja o različitim kulturama, prisutni će imati prilike da uživaju i u zabavnom programu i nastupu Hora Dečjeg kulturnog centra Beograd, koji vodi mr Nevena Ivanović, nastupu i času plesa Beogradskog igračkog centra i performansima koje su pripremili učenici beogradskih škola. Takođe na štandu Dečjeg kulturnog centra Beograd, koji decenijama organizuje Međunarodni susret dece Evrope „Radost Evrope”, najmlađi posetioci biće u prilici da se upoznaju sa pojmovima iz „Rečnika prijateljstva” koje je povodom osnivanja manifestacije „Radost Evrope” osmislio Duško Radović, da učestvuju u igri memorije i da igrajući se sa oslikanim kockama u prostoru slažu fotografije evropskih gradova. Publika će imati priliku da vidi i prezentaciju grafičke radionice – ručno izrađene obeleživače za knjige kao i otiske rađene klasičnim grafičkim tehnikama, dodato je u DKCB. 

„Pozivamo svu decu i mlade da se pridruže obeležavanju ovog značajnog praznika učestvujući u programskim aktivnostima na Trgu republike!”dodala je Ivana Teodorović Stojanović.