Početna Događanja Vladika Andrej primio novog ambasadora BiH u Republici Austriji

Vladika Andrej primio novog ambasadora BiH u Republici Austriji

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej organizovao je prijem sa novoimenovanim ambasadorom Bosne i Hercegovine u Republici Austriji, Sinišom Bencunom. Kako je istaknuto u Eparhiji austrijsko-švajcarskoj vladika je „uglednom diplomati iskazao svoju blagodarnost na poseti i od srca čestitao na uzvišenoj novoj dužnosti, poželevši mu puno snage i uspeha u njegovoj izuzetno odgovornoj i važnoj misiji”. Njih dvojica su u svečanoj sali Vladičanskog dvora Eparhije austrijsko-švajcarske razgovarali o aktuelnim temama i događajima vezanim za vernike Srpske Pravoslavne Crkve na prostorima Republike Austrije. U prvom planu razgovora istaknuta je dugogodišnja odlična saradnja Crkve sa državom koja ima veliko razumevanje za potrebe vernog naroda zarad dobrobiti i napretka Srpske crkve u dijaspori.

„Uz mnogobrojne korisne teme, vladika Andrej je istakao svoju radost da je politički vrh BiH za ambasadora u Beču imenovao upravo Sinišu Bencuna koji je na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva i dosadašnjeg samopregornog rada u međunarodnim organizacijama u Beču, već stekao veliki ugled i opšte poštovanje. U to ime, vladika je iskazao svoju neograničenu spremnost za saradnju sa ambasadom  BiH, ističući da je uzajamna razmena vrlo korisna naročito u pogledu međuverskog dijaloga. Episkop je ambasadoru Bencunu preneo svoju želju da u pogledu odnosa sa predstavnicima Islamske verske zajednice i Rimokatoličke crkve, lično ambasador i njegovi saradnici uvek budu upoznati sa dobrim stanjem dijaloga između muslimana i hrišćana. Republika Austrija se mnogo zalaže za susrete između verskih predvodnika ističući dragoceni doprinos verskih zajednica u svakodnevnom životu”, prenela je Eparhija austrijsko-švajcarska.

Ambasador Bencun je nagovestio svoju spremnost da u okviru svojih mogućnosti doprinosi uspehu okruglih stolova za dijalog između predstavnika verskih zajednica poreklom iz Bosne i Hercegovine u Republici Austriji. Na kraju ovog prvog susreta vladika je poželeo svome gostu puno uspeha u njegovoj diplomatskoj misiji, izražavajući svoju podršku i duboko poštovanje, radujući se budućim susretima.

Foto: Eparhija austrijsko-švajcarska