Početna Događanja Parohijani Svetotrojičkog hrama iz Ciriha posetili Svetu Zemlju

Parohijani Svetotrojičkog hrama iz Ciriha posetili Svetu Zemlju

Grupa pravoslavnih vernika, parohijana hrama Svete Trojice u Cirihu, predvođena svojim sveštenikom – protojerejem Branimirom Petkovićem, boravila je u poseti i obilasku najznačajnijih hrišćanskih svetinja na tlu drevne biblijske Palestine (današnjeg Izraela). Blagoslov je ovo putovanje dao je episkop austrijsko-švajcarski Andrej.

„Pokloničko putovanje, imalo je, u svakom smislu te reči, jedan antologijski karakter. Budući da je centralni događaj bio praznik Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja (11. septembra), poklonici su uzeli učešće u čak četiri evharistijska sabranja: u pećini Rođenja Gospoda Isusa Hrista (petak, 15. septembra), na Grobu Hristovom (subota na nedelju, 16-17. septembra), u Grobu Presvete Bogorodice (na praznik Usekovanja, 11. septembra) i u manastiru Svete Marije Magdaline na obalama Genisaretskog jezera (Sveta Arhijerejska Liturgija u sredu 13. septembra)” istakao je protojerej Petković.

Foto: arhiva Svetotojičkog hrama iz Ciriha

Parohijani Svetotrojičkog hrama iz Ciriha posetili su najvažnije mesto i izvor hrišćanskog identiteta – Grob Hristov. „Uz pojanje tropara Hristovom Vaskrsenju, poklonici su ušli u kuvukliju, poklonivši se mestu gde je ležao Vaskrsli Spasitelj. Kao mala dopuna programu, upriličena je kratka poseta jerusalimskom manastiru Svetih Arhangela, drevnoj zadužbini našeg Svetog kralja Milutina. Zatim je usledila poseta Banji Vitezdi, nakon čega je otpočelo hođenje putem stradanja (Via Delorosa), od mesta izricanja presude, utamničenja i višekratkog padanja pod teretom Krsta, pa sve do Groba Gospodnjeg – Hrama Vaskrsenja Gospoda našeg Isusa Hrista. Nezaobilazna je bila i poseta Pretoriji – tamnici Hristovoj, kao i Pragu sudnjih vrata („iglene uši“). Došavši do Hrama Hristovog Vaskrsenja, vernici su imali priliku da još jednom obiđu njegove najvažnije svetinje. Na samom kraju dana, posetili su i „Zid plača“, jedini ostatak čuvenog Jerusalimskog hrama”, istakao je sveštenik Petković.

Prisustvovali su i svetoj liturgiji služenoj u pećini Rođenja u Vitlejemu, posetili su obližnju Pećinu mladenaca, poklonili se svetim moštima mučenički ubijene dece od strane cara Iroda. Vernika je put je dalje vodio u posetu svetinjama svetog grada Jerusalima: Sale Tajne večere i Bazilike Uspenja Presvete Bogorodice na Sionu, Maslinske gore – sa ruskim Vaznesenskim manastirom, mestom Hristovog Vaznesenja i veličanstvenom panoramom starog grada Jerusalima, kao i Getsimanskog vrta: ruskog manastira Svete Marije Magdaline, Bazilike agonije, Grobnice Presvete Bogorodice i manastira Svetog velikomučenika i arhiđakona Stefana, podignutog na mestu njegovog mučeničkog stradanja.

U Jedesjskoj pustinji posetili su dve najznačajnije monaške obitelji: lavru Svetog Save Osvećenog i laru Prepodobnog Teodosija Velikog. „Upoznavši se sa bogatom istorijom manastira, pre svega onim delom koji se tiče pokloničkih putovanja Svetog Save Prvog srpskog arhiepiskopa, poklonici su otputovali u novi – rezidencijalni deo grada Jerusalima, u posetu manastiru Časnog Krsta i ruskom manastiru Gornja, rodnom mestu Svetog Jovana Krstitelja”, dodao je sveštenik. Poklonici iz Ciriha su se poklonili grobu Svetog i pravednog Lazara Četvorodnevnog, pa su su otputovali u najstariji grad na svetu – Jerihon. „Prvo mesto bila je Vitavara ili mesto pregaza Izrailja prilikom ulaska u Obećanu zemlju, koje predstavlja originalno mesto Hristovog Krštenja od strane Svetog proroka Jovana Krstitelja. Uz pojanje tropara praznika Bogojavljenja, otac Branimir je trokratno pogružavao vernike. Primivši blagoslov svete reke Jordana, poklonici su stigli u Jerihon. Tu su imali priliku da obiđu manastir Svetog proroka Jeliseja gde je izniklo drvo na koje se popeo carinik Zahej kako bi, budući sitan rastom, video Hrista. Još jedna od nezaobilaznih svetinja ovog najnižeg grada na svetu jeste Gora kušanja sa manastirom Svete i velike četrdesetnice. Do manastira se stiže žičarom sa koje se pruža veličanstven pogled na Jordansku dolinu. Tu su vernici imali priliku da se okrepe i obeduju tradicionalna jela arapske kuhinje”, prenela je Eparhija austrijsko—švajcarska. Vernici su se poklonili  moštima Svetom Georgiju, pa posetili pa posetili pećinu Svetog proroka Ilije.
Na svom bogatom pokloničkom putovanju vernici su posetili Kanu Galilejsku gde je Hristos učinio svoje prvo čudo pretvorivši vodu u vino…. Oni su imali priliku da prisustvuju i na svečanom prijemu kod patrijarha jerusalimskom i cele Palestine Teofila III, od koga su primili blagoslov. U skitu pravoslavnog manastira Bgorodičinog groba, družili su se ocem Prohorom, koji je poreklom iz Srbije.

„Ispunjeni snažnim emocijama i doživljajima sa hodočasničkog puta i poklonjenja svetinjama biblijske Palestine i današnje države Izrael, poklonici su se vratili natrag u Cirih” istaknuto je u Svetotrojičkom hramu u Cirihu.