Početna Događanja Nekadašnji episkop srednjoevropski Konstantin posetio parohiju Sv. arhangela Mihaila u Miluzu

Nekadašnji episkop srednjoevropski Konstantin posetio parohiju Sv. arhangela Mihaila u Miluzu

Po blagoslovu episkopa zapadnoevropskog Justina, u subotu 23. septembra parohiju Sv.  arhangela Mihaila u Miluzu u Francuskoj, posetio je nekadašnji episkop srednjoevropski Konstantin.

„Vladika se najpre poklonio u privremenoj kapeli a zatim je pripremljena trpeza ljubavi za uzvišenog gosta, u toku koje je o. Maksim preneo pozdrave vladike Justina. Nakon ručka, zajedno sa domaćinom, o. Maksimom, Vladika je posetio prelepi grad Kolmar. Bila je ovo zaista lepa prilika da naša parohija ugosti Episkopa koji je svoj radni vek proveo služeći u dijaspori. Neka Gospod poživi Episkopa Konstantina na mnoge godine!”, istakao je jeromanah Maksim Ilić.

Foto: Parohija Sv. arhangela Mihaila u Miluzu

Vladika Konstantin je danas u penziji i živi u manastiru Tavni kod Bijeljine. Za episkopa srednjoevropskog izabran je na redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora dana 23. maja 1991. godine. Tri dana kasnije odlikovan je dostojanstvom arhimandrita. Rukopoložio ga je patrijarh srpski Pavle u Sabornoj crkvi u Beogradu dana 21. jula 1991. uz sasluživanje osam arhijereja. U tron episkopa srednjoevropskog ustoličen je 1. septembra 1992. u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Himelstiru, od strane episkopa Lavrentija i u prisustvu episkopa britansko-skandinavskog Dositeja, episkopa Hrizostoma (Grčka crkva) i princa Tomislava Karađorđevića.

Sveti arhijerejski sinod ga je 14. decembra 2012. suspendovao od upravljanja eparhijom i otvorio crkvenosudski postupak. Sveti arhijerejski sabor ga je na svom redovnom zasedanju 28. maja 2013. razrešio upravljanja Eparhijom srednjoevropskom. Tada je došlo i podele Eparhije srednjoevropske na dve eparhije– nemačke i austrijsko-švajcarske.
Vladika Konstantin ostao je upamćen po mnogobrojnim pohvalama nemačkih sveštenika i crvenih poglavara da je za vreme njegove službe SPC u Nemačkoj poslala vlasnik velikog broja pravoslavnih svetinja ali i po mnogobrojnim nesuglasicama sa svoji sveštenicima i vernicima, čestim intervencijama nemačke policije i velikih finansijskim dugom u mnogim nemačkim parohijama.