Početna Kultura U Beogradu se održava izložba fotografija „Crkve brvnare – čuvari tradicije: Neprekidna...

U Beogradu se održava izložba fotografija „Crkve brvnare – čuvari tradicije: Neprekidna molitva pod drvenim svodom”

Izložba fotografija „Crkve brvnare – čuvari tradicije: Neprekidna molitva pod drvenim svodom”, čiji je  autor Stanko Kostić, svečano će biti otvorena u sredu, 4. oktobra, u 18 sati, u Galeriji nauke i tehnike SANU. Izložbu će otvoriti akademik Branislav Mitrović.

Kroz fotografije autor će predstaviti arhitektonsko nasleđe, umeće tadašnjih majstora u gradnji crkvi brvnara na našem tlu i uticaj graditelja iz Osata preko Drine i majstora iz Prizrena, koji su se doselili u seobama sa juga Srbije. Ukazaće se i na veliki istorijski značaj ovih svetinja, a posetioci će moći da vide i deo ikonopisa koji je zatečen u crkvama brvnarama, čiji su autori putujući zografi i naši ikonopisci toga vremena.

Kako u svom tekstu, pisanom za katalog izložbe, zapaža akademik Branislav Mitrović:  „Nakon perioda velikog kulturnog uspona i uzleta srpskog srednjovekovnog crkvenog graditeljstva, nastao je period praznine i prekida tokom otomanskog perioda. Kulturni zamah od nekoliko vekova prekinut je turskim osvajanjem Srbije polovinom 15. veka. Od tada do početka 19. veka, srpski narod će preživljavati težak period borbe za fizički i duhovni opstanak. U dugačkom periodu nakon propasti srednjovekovne srpske države, arhitektura je bila svedena na najjednostavnije arhaične i arhetipske oblike, pa su se i crkve gradile u drvetu i malih dimenzija. Crkve brvnare tako postaju snažno uporište pravoslavne vere”.

Akademik Mitrović ističe da se nastanak ovih objekata može razumeti i kao kontinuitet stare, narodne neimarske tradicije u određenim uslovima i prema trenutnim mogućnostima naroda.

„Ovi objekti su imali veliki značaj za narod, jer je crkva u tim teškim vremenima bila mesto okupljanja, verovanja i nade u opstanak, ali i mesto očuvanja narodnog duha i tradicije. Crkva brvnara je bila saborno mesto za veru i liturgijski život.  Crkve brvnare su objekti arhetipske forme, svedene, monaški skromne, svojim oblikom najsličnije izvornom doživljaju kuće. Narod je mogao da ih razume i prihvati kao svoj dom, kao kontinuitet kućnog ambijenta sa doživljajem topline doma. One upečatljivo tumače turbulentni period srpske istorije, ali i pokazuju izvanredno umeće narodnog majstora – graditelja u drvetu”,  objasnio je akademik Mitrović.

Postavka u Galeriji nauke i tehnike SANU  traje do  28. oktobra 2023. godine.

Izvor: Galerija tehnike i nauke SANU