Početna Događanja U Kelnu tribinom „Uzmi krst svoj i pođi za mnom” otac Neđa...

U Kelnu tribinom „Uzmi krst svoj i pođi za mnom” otac Neđa Janjić ispraćen u penziju

Povodom 44 godine svešteničke službe i odlaska u starosnu penziju protojereja-stavrofora Neđe Janjića u Kelnu, u Nemačkoj, organizovana je duhovna tribina.

Česti su ispraćaji u starosnu penziju. Za takve prilike uobičajeno je da kolegijum sa svečanom večerom, uz druženje i veselje, isprati svog kolegu u starosnu penziju. Međutim, koga to ispraćamo u starosnu penziju sa duhovnom tribinom, koja iako održana u Sabornom hramu Parohije kelnske, nije okupila samo kolegijum, samo poštovaoce i familiju, već je tako upriličena da na njoj besede mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, episkop diseldorfski i nemački Grigorije i desetine visokoprečasnih protojereja.


Foto: CO Keln

Svojim životom po svedočenju učesnika tribine, smiren, tih i povučen sveštenik, svojim životnim podvigom i trudom sabrao je ovaj sveti sabor, ne radi sopstvene promocije i veličanja sebe. Naš otac, prota, duhovnik, Neđo Janjić, jedan je od onih o kakvima čitamo i slušamo, od onih koji su, po svedočenju mitropolita Joanikija, u epskim pesmama opevani, koji su podnoseći nepravdu i stradajući bili inspiracija i za druge. Među njima prvoj, njegovoj supružnici i sapodvižnici našoj majki, protinici Alki, a zatim i njihovoj deci, prvo telesnoj u porodici a potom i nama deci duhovnoj.

Naš prota Neđo privukao je svojim životom, svojim trudom kao sveštenik, ove izbrane svedoke svoga podviga da povodom odlaska u starosnu penziju, pred punotom crkve i pred svima posvedoče o kakvom je delatniku na njivi Gospodnjoj reč. Osim besede preosvećene gospode arhijereja naše crkve, čuli smo svedočanstva i Igumana, Protojereja, braće i saslužitelja našega prota Neđe koji su na razne načine, svako svojim rečima ispovedali jedno isto, a to je istina i svedočanstvo o vrlinskom životu i služenju našega prote.

Tople reči ljubavi o našem proti, koje nisu bile laska, već svedočenje, učinile su po doživljaju našeg Vladike Grigorija, od hrama Vozdviženja Časnog Krsta u Kelnu, jednu toplu kolibu na Nišićima, koju greje nevidljivi oganj ljubavi Božije. Zaista, ovo sabranje je za povod i razlog imalo odavanje zaslužene počasti našem proti, a milošću Božijom i molitvama našega prota Neđe bilo je prilika da predokusimo radost carstva nebeskog, u kome se svi jedni drugima radujemo, u kome svi jedni druge činimo većima čašću. Istorijski događaj, sa učesnicima o kojima će buduća pokolenja Srba i pravoslavnih tek govoriti i poučavati.

Prisutni na tribini
Foto: CO Keln

Dragi prota Neđo, neka je slava Bogu koji proslavlja one koji Njega svedočiše i proslaviše među ljudima, neka je hvala i blagodarenje Bogu i vašim molitvama što ste i nas prisutne učinili pričasnicima blagodati koju primaju smirene i verne sluge Božije, poručili su zahvalni parohijani kelnske Parohije.

Izvor: CO Keln