Početna Događanja U Kelnu obeležena hramovna slava

U Kelnu obeležena hramovna slava

„Svečanost povodom odlaska u starosnu penziju protojereja-stavrofora Neđe Janjića, započela je duhovnom tribinom, na kojoj su svedoci života i truda prota Neđe, arhijereji, braća saslužitelji, smireni igumani, opisali svoja iskustva i svedočanstva o proti, nastavljena je centralnim događajem svetom liturgijom” istakli su veoma ponosno predstavnici CO Keln u Nemačkoj dodavši da „liturgijsko sabranje za crkvu Hristovu predstavlja krunu naše vere, nade i ljubavi, prema Bogu i bližnjima, a ako osim tih razloga imamo i naročite druge, slavu hrama i svečanost odlaska u penziju našeg duhovnog oca, učitelja, vernog pastira, najbližeg prijatelja naših duša, onda je i atmosfera svečanija, toplija i čini sve prisutne posebno radosnima i počastvovanima”.

Arhijerejsku liturgiju služio je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, uz sasluženje nadležnog episkopa diseldorfskog i nemačkog Grigorija, visokoprepodobnog igumana Stefana nastojatelja manastira Velika Remeta, i velikog broja sveštenika iz Eparhije nemačke, kao i onih koji su došli iz otadžbine.

„Bogosluženje koje služi dvadesetak sveštenoslužitelja uz maestralno pojanje obnovljenog hora našeg svetog hrama, jednoglasno i svečano izgovaranje Simvola vere svih prisutnih, bilo je najlepše što je moglo da isprati našega prota Neđu u zasluženu penziju. Njegova mirovina nikako nije i prestanak njegovog svešteničkog služenja, jer, kako je mitropolit Joanikije mudro primetio, tek sada sa iskustvom i duhovnom snagom koju je sabrao služeći 44 godine pred svetim oltarom, tek sada dolazi vreme u kome će biti od neizmerne koristi svojoj svetoj crkvi, arhijereju i braći sveštenicima”, dodato je u CO Keln.


Foto: CO Keln

Besedu je izgovorio vladika Grigorije, nakon čega je usledilo pričešće vernih a zatim i osvećenje slavskih znamenja.  Kumovi ovogodišnje hramovne slave bio su Denis i Kerstin Baloia iz Kelna, a domaćini naredne slave su Dragan i Dragana Lukić, takođe iz Kelna. „Osim praznične trpeze pripremljen je i veoma lep i bogat program. Čuli smo mnoge lepe besede, svedočili predaji poklona koji su članovi Odbora Crkvene opštine predali prota Neđi i protinici Alki. Atmosferu su ulepšale narodne igre koje je izveo dečiji folklorni ansambl Radost iz Leverkuzena, a kao šlag na tortu došle su i gusle, narodne pesme, zdravice”, istakli su u Crkvenoj parohiji u Kelnu.

„Radost i veselje, uz molitvu i trpezu učinile su od ovogodišnje proslave hramovne slave jedan istorijski događaj i nezapamćen oproštaj od administrativnih nadležnosti jednog smirenog sveštenika, čiji će dalji trud i rad na njivi Gospodnjoj zasigurno, sa svim do sada učinjenim, biti tema ozbiljnih istraživanja, proučavanja, ali i svedočanstvo i uteha svima onima koji u malodušnosti uzdišu za nekakvim davnim vremenima koja su mogla biti ko zna kako i koliko lepša, da ako sa verom, ljubavlju, u smirenju predamo svoj život Gospodu, ako po rečima besede Vladike Grigorija prigrlimo svoju muku i patnju, tada se Sila Božija u nama javlja kao nepobediva i svemoćna.

Ispraćaj u penziju protojereja-stavrofora Neđe Janjića
Foto: CO Keln

Zahvaljujemo se od sveg srca našim arhijerejima i sveštenoslužiteljima, dragim gostima, koji su svojim prisustvom uveličali našu radost. Blagodarimo svima koji su svojim trudom učinili da proslava, svečani program, slavska trpeza objave ljubav i gostoprimstvo koje se po blagoslovu prota Mladena Janjića, naročito čuva i gaji u našoj zajednici”, naglasili su članovi CO Keln uz velike reči hvale upućene svim vernima „koji su svojom molitvom i učešćem u događajima pokazali i posvedočili snagu koju ima naša zajednica kada se okupi oko Boga i svojih sveštenika”.

Svi zajedno su poželeli proti Neđi i protinici Alki da se ispune „milošću božijom sve one lepe želje izražene u besedama, pozdravima, čestitkama i zdravicama, na mnogaja i blagaja ljeta”.