Početna Informacije U Rimu počela međunarodna konferencija sa ciljem da se rasvetle najkontroverzniji segmenti...

U Rimu počela međunarodna konferencija sa ciljem da se rasvetle najkontroverzniji segmenti pontifikata pape rimskog Pija XII

Danas je u Rimu počela međunarodna naučna konferencija pod nazivom „Novi dokumenti iz perioda pontifikata pape rimskog Pija XII (1939-1958) i njihov značaj u kontekstu hrišćansko-jevrejskih odnosa: dijalog istoričara i teologa”. Konferencija će trajati do 11. oktobra a posebna pažnja tokom trajanja ove međunarodne naučne konferencije biće posvećena delovanju pape rimskog Pija XII u vreme Drugog svetskog rata, preneo je Muzej žrtava genocida iz Beograda.

„Muzej žrtava genocida je jedina ustanova iz Republike Srbije čiji će stručnjaci biti prisutni tokom konferencije. Naš predstavnik je Njegovo preosveštenstvo episkop pakračko-slaovonski Jovan, predsednik Upravnog odbora Muzeja žrtava genocida i jedan od vodećih svetskih stručnjaka za temu istoriografije Holokausta u Jugoslaviji”, istaknuto je u Muzeju.

U martu 2020. godine Njegova svetost papa rimski Francisko dao je saglasnost da se javnosti predoče milioni dokumenata koji se odnose na pontifikat pape rimskog Pija XII (1939-1958).

„Biće potrebne decenije istraživanja da bi se utvrdio pun značaj ove arhive procenjene na najmanje 16 miliona stranica, ali do nekih važnih otkrića se već došlo i nova saznanja treba da budu predstavljena široj javnosti. Stoga je osnovni cilj ove međunarodne naučne konferencije, u čijem radu učestvuju vodeći svetski stručnjaci, da pokuša da pruži doprinos rasvetljavanju najkontroverznijih segmenata pontifikata pape rimskog Pija XII, a posebno onih koji se odnose na razdoblje Drugog svetskog rata”, dodato je u saopštenju Muzeja žrtava genocida Beograd.

Ovu međunarodnu naučnu konferenciju, koja predstavlja do sada najznačajniji skup posvećen istraživanjima kontroverznog istorijskog delovanja pape rimskog Pija XII, pored ostalih organizuju Apostolski arhiv, Memorijalni centar Jad Vašem, Memorijalni muzej Holokausta sa sedištem u Vašingtonu, Pontifikalni Gregorijanski univerzitet sa sedištem u Rimu i druge relevantne ustanove.