Početna Vesti Danas bi 40 Srba koji se nalaze u Izraelu trebali da se...

Danas bi 40 Srba koji se nalaze u Izraelu trebali da se vrate za Nemačku

Napetost je velika u iščekivanju današnjeg dana i kod 40 Srba iz nemačke pokrajine Severna Rajna Vestfalija i kod članova njihovih porodica, prijatelja, parohijana, poznanika… Ova grupa, koja se od prošlog četvrtka nalazi u Izraelu, danas bi trebala da se vrati u Nemačku. Kompletna grupa od 40 osoba je u ovom trenutku, (u 2 časa i 30 minuta) na putu ka aerodromu i svi se nadamo najboljem ishodu.

Velika želja hodočasnika je bila da posete Svetu zemlju i da se tokom pokloničkog putovanja u trajanju od nedelju dana puno doživi, oseti i nauči. Međutim, napad Hamasa na Izrael minulog vikenda je sve promenio. Prilikom dolaska u Jerusalim upali su u raketni napad Hamasa na Izrael. Protojerej-stavrofor Danilo Radmilović, paroh iz Esena, koji je poveo grupu na hodočašće, izjavio je da su se skoro svake sekunde čule eksplozije protivraketne odbrane. Od kada su se smestili u hotel morali su svaki čas da se sklanjaju u sigurno sklonište. Prestao je da broji koliko puta je to bilo. Za sve to vreme bio je u kontaktu sa predstavnicima nemačkog ministarstva spoljnih poslova. Kontaktirali su i predstavnike srpskog ministarstva. U više navrata se o njihovom slučaju pisalo i pričalo u nemačkim medijima, a od srpskih su, pored našeg portala izveštavale i frankfurtske Vesti.

Od ponedeljka traje borba protojereja-stavrofora Danila Radmilovića kako da svoju grupu od 40 osoba vrati za Nemačku. Njihov regularni let od danas nije otkazan! Svi se nadamo da ćemo za koji sat moći da čujemo divnu vest – da su se vratili! Znamo da su dobro, to nam je potvrdio otac Radmilović i da svi očekuju da se ovaj košmar što pre završi, kao i da zavlada mir na tom području.