Početna Kultura Letopis Matice srpske – književno veče za omladinu i odrasle u Trstu

Letopis Matice srpske – književno veče za omladinu i odrasle u Trstu

U ponedeljak 16. oktobra 2023. sa početkom u 19.30 časova u Biblioteci srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu održaće se književno veče za omladinu i odrasle sa dr Lunom Gradinšćak, pod nazivom Letopis Matice srpske. Ulaz je slobodan.

Projekat „Srbija u Italiji” je zamišljen kao interaktivna radionica za Srbe u dijaspori, sa ciljem da se promovišu srpska književnost i jezik, kao i kultura i tradicija.

Događaj čini 3 susreta na kojima će profesor srpske književnosti i jezika, dr Luna Gradinšćak, održati interaktivna predavanja namenjena učesnicima ovog projekta.

Časopis „Letopis Matice srpske“ spada u najstarije časopise u Evropi i šire koji izlaze u kontinuitetu, sa manjim prekidima, i objavljuje poeziju, prozu, kritiku, prevode, eseje i druge autorske tekstove sa ciljem da očuva nacionalni i kulturni identitet, kao i da u najboljem svetlu predstavi srpsku kulturu u svetu. Njegova uloga u očuvanju srpskih kulturnih vrednosti aktivna je i traje do danas, te vas pozivamo da poslušate prezentaciju „Letopisa” iz viđenja jednog od dugogodišnjih autora ovog časopisa, dr Lune Gradinšćak.

Kako bi pobliže objasnila strukturu samog časopisa, autorka će prezentovati i jedan od radova koje je objavila u „Letopisu”. Rad se bavi poezijom Indijanaca, budući da se međusobni odnos ovih američkih starosedelačkih naroda i srpskog naroda pronalazi u sličnom poimanju i doživljavanju svojih kultura, kao i u isticanju važnosti južne srpske pokrajine za Srbiju i šire, Kosova i Metohije.

Dr Luna Gradinšćak je profesor srpske književnosti i jezika. Licencu za rad u školi dobila je 2017. godine polaganjem stručnog (državnog) ispita u Novom Sadu u Srbiji, a diplomu doktora nauka stekla je 2022. godine kada je odbranila doktorsku tezu pod nazivom „Metanoja u pesništvu Branka Miljkovića”. Studije je završila na Odseku za srpsku književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu (Univerzitet u Novom Sadu). Bavila se višegodišnjim prosvetnim radom u struci u osnovnoj školi u Subotici (Srbija), a trenutno radi u nauci kao istraživač saradnik na Filološkom fakultetu u Beogradu. Član saradnik je Matice srpske.

Projekat se realizuje uz finansijsku podršku Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu i potporu Generalnog konzulata Republike Srbije u Trstu, ali i zahvaljujući doprinosu Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.