Početna Događanja Miholjske zadušnice u Roveretu

Miholjske zadušnice u Roveretu

Na Miholjske zadušnice, tradicionalno, nekadašnje najaktivnije članice Kola srpskih sestara, okupile su se tačno u 14časova ispred kosturnice Kastel Dante u Roveretu, da odaju počast stradalim precima u vihoru Prvog svetskog rata. Snežana Petrović, Ljiljana Stevović, Svetlana Barać i Sanja Drobnjak, nisu nikada prekinule tu tradiciju, ni za vreme kovida, ni dok se renovirao spomenik. Na svake miholjske zadušnice donosile su buket cveća i predavale čuvaru da odnese na oltar spomenika, i onda kada su posete bile zabranjene za posetioce.

Ove godine, sedamnaeste po redu, pridružila im se i omladina: Ivan, Teodora, Saška i Marko, bivši i sadašnji đaci srpske škole Sveti Sava u Roveretu. Spomenik je bio otvoren i čuvar je srdačno pozdravio mali skup, koji se penjao strmom uzbrdicom prema vratima kosturnice. Ivan i Tanja Drobnjak, koji su se venčali ovog leta, položili su na oltar spomenika buket od crvenih, plavih i belih ruža. Posle su se svi zajedno pomolili Bogu za pretke čije kosti tu počivaju, a zatim obnovili sećanje na njihovu tragediju.


Foto: arhiva S. Barać

Potom su se uputili prema Kastelanu, gde su bili zatočeni zarobljenici austrougarske vojske. Srpski zarobljenici, koji su imali najgori tretman, skončali su tu od napornog rada i gladi, ponižavani i omražni, jer su pripadali narodu koji je „kriv” za početak Velikog rata i koji je svojim pobedama na frontu ponizio moćnu Austrougarsku carevinu.

U šetnji „srpskom stazom”, koja je po njima dobila ime, došli smo do spomenika koji je postavljen ovog leta. Tu su Saška Barać i Teodora Drobnjak položile buket belih krinova, a onda smo se još jednom svi zajedno pomolili za mir i spokoj njihovih duša.

Bilo je veoma emotivno i dirljivo sećanje na ono što su naši preci tu preživeli. Mali skup se potom razišao u spokojstvu, miru i nadi da su oni koji u ovom planinskom kraju, daleko od Zavičaja, čekaju vaskrsenje, u blizini i nezaboravu svojih potomaka koji sada žive u Italiji.

Verujemo da su čuli naše molitve i osetili pažnju kojom smo im pokazali poštovanje i ljubav. Nadamo se da ih neće zaboraviti ni nove generacije Srba koje će živeti na ovim prostorima.

Izvor: Svetlana Barać /Savez Srba u Italiji