Početna Događanja Na mestu stradanja Srba u Norveškoj u Trodhajmu se od ovog leta...

Na mestu stradanja Srba u Norveškoj u Trodhajmu se od ovog leta nalazi Časni krst

U norveškom gradu Trodhajmu postoji groblje na kome počivaju Srbi, koji su stradali u nacističkim logorima tokom Drugog svetskog rata. Na Vidovdan, ove godine je osveštan Časni krst, koji je put Trodhajma „pošao” „sa najvećeg jasenovačkog stratišta Donje Gradine i crkve u Drakseniću gde se desio strašan pokolj Srba, na više hiljada kilometara dug put ka Norveškoj, da bi konačno, posle 80 godina, na pravi način obeležio mesto pokoja naših stradalnika.

Krst je u hramu sv. Nikolaja u Oslu dočekao veliki broj parohijana. Na tzv. „Ruskom ostrvu“, nekropoli ruskih izbeglica od 1917. godine, ovaj krst je osveštao arhimandrit Johansen, starešina parohije sv. Nikolaja koja je od 2018. godine pod jurisdikcijom Eparhije britansko-skandinavske SPC.

„Ne možemo očekivati da će se neko drugi sećati naše istorije, ako mi to ne učinimo“, rekao je Branko Dimović Dimeski , novinar, pisac i producent filmova „Logor smrti u Karašjoku” i „33 Anđela” tada za Slovo ljublje. Dimeski je pozvao sve koji i dan danas tragaju za svojim postradalim precima, ali isto tako i istraživače i sve one koji žele da saznaju više i govore o ovom namerno zaboravljenom delu naše stradalne istorije, da se jave putem elektronske pošte na adresu: bdimeski@gmail.com.