Početna Zanimljivosti Na festivalu nematerijalne kulturne baštine u Kini predstavljanje i rekonstrukcije kruna kralja...

Na festivalu nematerijalne kulturne baštine u Kini predstavljanje i rekonstrukcije kruna kralja Milutina i despota Stefana Lazarevića

U kineskom gradu Čengdu održan je osmi Međunarodni festival nematerijalne kulturne baštine, na kome su, pored replika kruna iz kineske dinastije Ming, predstavljene i rekonstrukcije kruna kralja Milutina i despota Stefana Lazarevića, koje su izrađene za potrebe buduće stalne postavke Istorijskog muzeja Srbije.

Projekat izrade rekonstrukcija kruna koji je predstavljen u delu festivala posvećenom srebrnom filigranu, privukao je veliku pažnju posetilaca.

Festival koji se održava se u cilju promocije očuvanja nematerijalne kulturne baštine i razmene iskustava među učesnicima obuhvata međunarodne forume, izložbe, takmičenja i performanse. Od osnivanja 2007. godine okupio je više od 4.000 predstavnika iz 465 zemalja i organizacija i više od dvadeset miliona turista i domaćih posetilaca.

Međunarodni festival nematerijalne kulturne baštine u kineskom gradu Čengdu podržan je od strane Ministarstva kulture i turizma NR Kine, Narodne vlade provincije Sečuan, Uneska i Nacionalne komisije Kine za Unesko.

Izvor: Ministarstvo kulture

Kruna despota Stefana
Foto: Istorijski muzej Srbije