Početna Informacije Savet Evrope i Ministrastvo kulture potpisali sporazum o finansiranju projekta „Program podrške...

Savet Evrope i Ministrastvo kulture potpisali sporazum o finansiranju projekta „Program podrške TV serijama”

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković potpisala je danas Sporazum između Ministarstva kulture i Saveta Evrope o finansiranju Projekta „Program podrške TV serijama, izuzetno značajan program za oblast filma i audio-vizuelnog stvaralaštva, posebno u domenu podrške koprodukciji TV serija.

U ime Saveta Evrope sporazum je potpisao direktor Direkcija za koordinaciju programa Savet Evrope Klaus Nojkirh. Učešćem u novom trogodišnjem Pilot programu podrške koprodukcijama TV serija (2023 – 2025), odnosno Projektu „Program podrške TV serijama, produkcijske kuće, umetnici i filmski radnici, kao i drugi subjekti aktivni u polju filma i filmske industrije, sa teritorije Republike Srbije, dobijaju izuzetnu mogućnost da ojačaju svoje kapacitete, kako na nacionalnom nivou, tako i u okviru saradnje sa regionalnim i evropskim akterima i da realizuju zajedničke evropske koprodukcione projekte u oblasti filma i audio-vizuelnog stvaralaštva, odnosno TV serija.

Trogodišnji pilot program podrške koprodukcijama TV serija (2023 – 2025) deo je programa Evropskog fonda za podršku koprodukcije i distribucije kreativnih kinematografskih i audio-vizuelnih dela „Eurimages Saveta Evrope, čija je država članica i Republika Srbija.

Program podrške koprodukcijama TV serija promoviše evropsku kulturnu saradnju i mobilnost profesionalaca u oblasti filmske kulture i filmske industrije, razmenu kulturnih sadržaja, razvoj publike i kreativnih industrija i pruža domaćim producentskim kućama mogućnost da ostvare evropska partnerstva i dobiju značajna finansijska sredstva.

Ovom programu je do sada pristupilo trinaest zemalja, članica Saveta Evrope i Fonda Eurimaž. Prvi poziv u okviru trogodišnjeg Pilot projekta „Program podrške TV serijama je u toku i otvoren je do 31. oktobra 2023. godine.

Izvor: Ministrastvo kulture