Početna Vesti U Tokiju održana konferencija o Nikoli Tesli

U Tokiju održana konferencija o Nikoli Tesli

Institut Nikola Tesla, japanska nevladina organizacija koja se bavi proučavanjem Teslinog dela, organizovao je u Tokiju, uz podršku Ambasade Republike Srbije, naučnu konferenciju o ovom velikom srpskom naučniku, povodom 80. godišnjice od njegove smrti.

Ambasadorka Aleksandra Kovač dotakla se u svom obraćanju doprinosa Nikole Tesle razvoju savremene civilizacije, kao i njegovog ponosa na srpsko poreklo. Istakla je da se Teslina arhiva, koju je Unesko proglasio sećanjem sveta, čuva u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu. Izrazila je zahvalnost Institutu Nikola Tesla na dugogodišnjem predanom radu u promociji Teslinog lika i dela u Japanu, kao i drugim institucijama i organizacijama koje su podržale organizaciju ovako značajnog događaja.

U okviru veoma sadržajnog programa skupa, prisutnima se obratio i bivši ambasador Japana u Srbiji i predsednik Društva prijateljstva Japan-Srbija Tadaši Nagai, dok je Akira Ćiba, profesor na Tokijskom institutu za tehnologiju, koji je 2020. godine dobio nagradu Nikola Tesla od međunarodnog Instituta inženjera elektrotehnike i elektronike za svoja istraživanja u vezi sa bezležajnim motorom, održao glavno predavanje u kojem je objasnio razlike između jednosmerne i naizmenične struje i predstavio brojne primere toga kako se Teslini izumi još uvek koriste u savremenom društvu.

Učenica srednje škole iz prefekture Kanagava Kadena Momoka predstavila je svoj pronalazak u čijoj izradi je koristila mali Teslin transformator. Masaki Šindo iz Instituta Nikola Tesla govorio je o filmovima proizvedenim u bivšoj Jugoslaviji i Sjedinjenim Američkim Državama i upoznao publiku sa popularizacijom Tesle širom sveta, dok je član rukovodstva Društva prijateljstva Japan-Srbija Osamu Hirašita govorio o tome kako je, uz podršku Ambasade Republike Srbije, organizovao izradu jedine biste Nikole Tesle u Japanu, koja je godinama bila izložena u muzeju Tokijske elektroenergetske kompanije, a nakon zatvaranja muzeja preneta u Ambasadu.

U drugom delu konferencije održan je panel o Teslinom životnom i profesionalnom razvoju na kojem su učestvovali počasni profesor Instituta za tehnologiju u Kanazavi Juđi Okita, bivši profesor Univerziteta Otani Jošikazu Ikeda, bivši direktor Društva istorije nauke u Japanu Jasu Furukava i profesor na Univerzitetu u Osaki Makoto Kikući, koji je prethodno emitovao kratak film o Teslinom transformatoru i izveo demonstraciju stvaranja zvuka uz pomoć instrumenta teremin. Konferenciji, koju je bilo moguće pratiti i onlajn, prisustvovao je veliki broj građana, istraživača, profesora, predavača i studenata.

Izvor: Ambasada Srbije u Tokiju