Početna Događanja Peti sabor Mitropolije australijsko-novozelandske

Peti sabor Mitropolije australijsko-novozelandske

U sedištu Mitropolije australijsko-novozelandske, Sabornom hramu Svetog velikomučenika Georgija u Kabramati, protekle nedelje održan je peti sabor Mitropolije australijsko-novozelandske, kojim je predsedavao episkop australijsko-novozelandski Siluan. Pored episkopa prisustvovali su sveštenici, monasi, delegati svih crkvenih opština, misionarskih parohija i pomoćnih organizacija. Prvog dana zasedanja saboru je prisustvovao i ambasador Republike Srbije Rade Stefanović. Episkop Siluan, se u svom pozdravnom govoru, biranim rečima zahvalio Ambasadi Republike Srbije u Australiji i ambasadoru lično na saradnji, međusobnoj podršci i razumevanju.

U svom formalnom obraćanju delegatima, kojih je bilo blizu 130, ambasador Stefanović je istakao da poziv da se kao gost obrati učesnicima Sabora predstavlja još jednu potvrdu ogromnog međusobnog poštovanja, sinergije i zajedničkog rada, te da će se takva saradnja između DKP RS u Australiji i Mitropolije nastaviti i ubuduće, prenela je Ambasada RS u Kanberi.

Posebno je istakao da Srbija srpsku zajednicu u Australiji i na Novom Zelandu vidi „kao važnu sponu za dalje unapređivanje bilateralnih, međudržavnih, odnosa, te da će Ambasada nastaviti da snažno podržava sve aktivnosti koje doprinose jačanju naše zajednice na ovim prostorima, uključujući i očuvanje jezika, pisma, kulture i nacionalnog identiteta”.

U toku dva dana radnog dela sabora podneti su izveštaji svih eparhijskih tela, odbora i službi, a razmatrani su i planovi koji se tiču vitalnih projekata unutar Mitropolije sa posebnim osvrtom na pojačanju crkvene misije, osobito među mladima. Na Saboru je zaključeno da pored izazova i poteškoća sa kojima se crkva suočila (kao što je nedavna kovid kriza) i suočava, u administrativnom i materijalno-finansijskom smislu uredno se i dobro obavljaju svi poslovi i jednodušno je pohvaljen rad svih službi. Ujedno, delegati su, na predlog episkopa Siluana izabrali, u novom mandatu, Eparhijski upravni odbor i Nadzorni odbor.

Foto: Ambasada Srbije u Australiji

Ističemo i da je poseban akcenat tokom obraćanja ambasadora Stefanovića stavljen na formiranje dopunskih škola srpskog jezika i kulture širom Australije i Novog Zelanda, a u kojima bi se nastava održavala po programu Ministarstva prosvete Republike Srbije.

Ukazano je i da je obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku za učenike srpskog porekla u inostranstvu, u cilju razvijanja svesti o sopstvenom nacionalnom i kulturnom identitetu, kao i podsticanje održavanja trajnih veza sa otadžbinom, predstavljaju vrhunske prioritete za Republiku Srbiju, te da je upravo to jedna od oblasti gde su i država i crkva na istom zadatku, te da se najbolji rezultat upravo može ostvariti kroz zajedničku saradnju. Takođe, ukazano je na mogućnosti učešća na konkursima, koje Republika Srbija, odnosno Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, redovno raspisuje za sufinansiranje projekata koji svojim značajem i kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, a koji imaju za cilj upotrebu, učenje, čuvanje, negovanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma, čuvanje i negovanje srpskog kulturnog, etničkog i verskog identiteta. Sa zadovoljstvom je konstatovano i da su tokom ove godine finansirana i dva projekta iz Australije – 20. festival srpskog filma u Australiji sa 500.000 dinara i projekat „Let, let bubamaro“ srpske škole Sveti knez Lazar sa 300.000 dinara.

Drugog dana sabora episkop Siluan je predvodio svetu liturgiju u kapeli Koledža Svetog Save u Varovilu.