Početna Događanja U Tekelijanumu u Budimpešti obeleženo 175 godina Galerije Matice Srpske

U Tekelijanumu u Budimpešti obeleženo 175 godina Galerije Matice Srpske

U svečanoj sali budimpeštanskog Tekelijanuma, danas, u subotu 28. oktobra u okviru  manifestacije „Srpski dani u Mađarskoj” održana je promocija monografije „Ponos nacije”, autorke dr Tijane Palkovljević Bugarski, upravnice Galerije Matice srpske.

„Ovom prilikom u zdanju u kojem je i 1826. godine osnovana Matica srpska promocijom monografije obeležen je veliki jubilej  175 godina postojanja Galerije Matice srpske”, istaknuto je u Eparhiji budimskoj.


Foto: Eparhija budimska

Prisutne je pozdravio episkop budimski Lukijan koji je govorio o značaju ove eminentne ustanove za opstanak kulturnog i duhovnog nasleđa Eparhije budimske i Srba u Mađarskoj ali i srpskog kulturnog blaga u celini. „Zahvaljujući radu Galerije Matice srpske i zalaganju njene upravnice dr Tijane Palkovljević Bugarski srpska nacija ima čime da se ponosi”, dodao je vladika. Pored njega na ovoj promociji govorili su Danilo Vuksanović, dr Branko Bešlin, dr Mirjana D. Stefanović i autorka.

„Knjiga donosi istorijat ustanove i ukazuje na njenu ulogu u izgradnji nacionalnog identiteta kroz prikupljanje, izlaganje i predstavljanje dela likovne umetnosti. Sadrži veliki broj dokumentarnih fotografija i reprodukcija umetničkih dela, koje uz naučni tekst ilustruju delovanje Galerije Matice srpske u njenoj dugoj istoriji. Poseban fokus dat je na delatnost ustanove u proteklih 25 godina kada je Galerija Matice srpske, poštujući tradiciju, uskladila način rada sa savremenim muzeološkim tokovima i razgranala svoje konzervatorske, edukativne i izložbene aktivnosti”, dodato je u saopštenju Eparhije budimske.

Povodom 175 godina galerije Matice srpske protojereju Zoranu Ostojiću, arhijerejskom namesniku budimskom uručena je Srebrna jubilarna medalja Galerije matice srpske.