Početna Kultura 97 umetnika iz više od 10 zemalja sveta izlažu u Kući kralja...

97 umetnika iz više od 10 zemalja sveta izlažu u Kući kralja Petra

Međunarodna grupna izložba „Likovna kompozicija”, autorski projekat tri umetnice, Nataše Budimlije Krstić, Aline Gadomski Todorović i Milice Savić, otvorena je po peti put u beogradskom spomen-muzeju Kuća kralja Petra Prvog Oslobodioca, na kojoj ljubitelji umetnosti mogu da uživaju u delima 97 umetnika iz 11 zemalja sveta (Srbija, Kuba, Austrija, Južna Koreja, Australija, Španija, Grčka, Mađarska, Bugarska, Peru).

Devetočlani međunarodni umetnički žiri kojim je predsedavao Manolis Janadakis, profesor emeritus Aristotelovog univerziteta u Solunu, odlučio je da ovogodišnji laureati nagrade Velizar Krstić budu australijski umetnici Dejmon Kovarski (za bakropis pod nazivom „Naarm“) i Hjun Džu Kim (za delo duboke štampe „Paun”), a da laureat novoustanovljene nagrade Stanka Todorović bude srpska slikarka Jadranka Trifunović, za ulje na platnu „Bašta”. U ime nagrađenih australijskih umetnika nagrade je prilikom svečanog otvaranja primio Filip Anderson, predstavnik ambasade Australije. Žiri je odlučio i da posebno pohvali Paula Ruiza Neiru, peruanskog umetnika mlađe generacije.


Foto: arhiva izložbe

Jedna od autorki izložbe, akademski slikar Milica Savić, je posebno istakla da na ovoj izložbi učestvuje i predstavnik srpske dijaspore u Mađarskoj, slikar Milan Đurić (osnivač galerije Krug i profesor likovne kulture u Srpskom obrazovnom centru Nikola Tesla u Budimpešti) koji kroz izložbe pokušava da okupi srpske umetnike iz regiona i širom sveta, na čemu će u budućnosti još više raditi i organizatori beogradske izložbe.

Čast da se publici predstave imali su i slikari sa Kosova i Metohije Zvonko Pavličić i Zvonimir Jancić, a tokom pet godina života međunarodne izložbe „Likovni susreti-likovna kompozicija“ do sada je svoje umetničke radove prikazalo više od 450 potvrđenih umetnika iz zemlje i sveta.

Za portal Rasejanje.info Predrag Karasović

Foto i video: lična arhiva izložbe