Početna Vesti Skup o dijalektima južne Srbije na Norveškoj akademiji nauka

Skup o dijalektima južne Srbije na Norveškoj akademiji nauka

Ambasador Republike Srbije u Oslu Dragan Petrović učestvovao je na svečanosti povodom 120. godišnjice od objavljivanja prve naučne studije posvećene dijalektima južne Srbije, koju je 1903. godine sačinio ugledni norveški slavista Olaf Brok, prenela je Ambasada Srbije u Norveškoj.

„Na skupu održanom u koorganizaciji Ambasade republike Srbije u Oslu i Norveške akademije nauka, o opusu profesora Olafa Broka, njegovom značaju za srpsku dijalektologiju i slavistiku, kao i političkim kretanjima u Srbiji i na Balkanu na prelazu između dva stoleća govorili su dr Gun Birkelund, generalna direktorka Akademije, dr Tanja Milosavljević, viši naučni saradnik na Institutu za srpski jezik Srpske akademije nauka i umetnosti, dr Tatjana Trajković, profesor dijalektologije na Filološkom fakultetu Univerziteta u Nišu, te ambasadori Srbije i Austrije u Norveškoj, Dragan Petrović i dr Stefan Peringer”, dodato je u saopštenju Ambasade.

Svečanosti su prisustvovali dr Frode Helan, dekan Fakulteta društvenih nauka Univerziteta u Oslu, profesori Departmana za književnost i evropske jezike Fakulteta društvenih nauka, profesori i naučni radnici srpskog porekla sa više norveških univerziteta, kao i predstavnici Ministarstva spoljnih poslova Norveške. Posebno mesto među zvanicama imala je dr Ingvild Brok, rođaka Olafa Broka, takođe lingvista i profesor u penziji. „Na početku događaja, prigodan umetnički program sa delima norveških, austrijskih i srpskih autora izveo je kompozitor i pijanista Vladimir Puhalac. Učesnicima skupa predstavljeni su i reprinti naslovnih stranica vodećeg norveškog dnevnog lista Aftenposten iz 1899. godine sa serijalom Brokovih putopisnih tekstova koje je sa puno detalja i naklonosti prema domaćinima pisao tokom studijskog boravka u Kraljevini Srbiji”, naglašeno je u Ambasadi RS u Oslu.

Ambasador Petrović sa gostima
Foto: Ambasada Srbije u Oslu