Početna Događanja U Blumbergu na Švarcvaldu družili se mladi sa Srbima iz Nemačke i...

U Blumbergu na Švarcvaldu družili se mladi sa Srbima iz Nemačke i Republike Srpske

Mnogi zasigurno nisu čuli za gradić Blumberg na Švarcvaldu u Nemačkoj, 30-ak kilometara od Filingen- Šveningena, na samoj granicini sa Švajcarskom. Nisu čuli a trebali bi, posebno za Srpski kulturni centar Blumberg. Ovo srpsko društvo je itekako poznato, priznato i vrlo organizovano. Članovi Srpskog kulturnog centra u Blumbergu skoro jednu deceniju poseduju svoj Centar, veoma moderno sagrađen prostor, čije prostorije iznajmljuju i predstavnici drugih naroda. Saradnja sa vlastima ovoga grada je odlična. Gotovo da ne postoji manifestacija koju organizuje Centar a da je lično ne poseti gradonačelnik grada. Srbi su tu za druge narode, drugi narodi su za Srbe i to besprekorno funkcioniše. Takoše saradnja sa predstavnicima srpskog konzulata u Štutgartu je takođe odlična, kao i sa mnogim srpskim udruženjima širom Nemačke i Švajcarske.


Foto: Rasejanje.info


Uprava se trudi da mladima i svojim članovima ponudi bogat program, a često do ovog malo grada dolaze i Srbi iz okolnih mesta. Manifestacije, manji i veći koncerti, sportska druženja…. su samo mali deo onoga što ovo društvo nudi. Za svoje članove moderan prostor je uvek na raspolaganju, za žurke, proslave… a mladima je ponuđena i folklorna sekcija, koju rado posećuju i dečiji i omladinski ansamble. Takođe druženje sa mladima iz otadžbine je u prvom planu. Mladi, pretežno iz Republike Srpske (jer je većina članova iz R. Srpske) dolaze za Blumberg i druže se sa drugarima u Nemačkoj. Tokom boravka smešteni su kod srpskih porodica u Blumbergu i zajedno provode dosta vremena, organizuju mnoge izlete, druže se i uživaju u lepotama i bogatstvu Švarcvalda i obližnjih mesta u Švajcarskoj.

Poslednja u nizu manifestacija je bila folklorno veče sa igračima iz nemačkog Frajburga SKUD-a Nikola Tesla i KUD Dušan Stanković iz Čečava, opština Teslić u Republici Srpskoj sa domaćinima, igračima SKC Blumberg. Trebali su i da se pojave mladi Srpskog centra u Štutgartu ali su u poslednjem trenutku bili sprečeni. Svi folklorni ansambli pokazali su pravo folklorno umeće, a posebno gosti iz Republike Srpske, koji su izveli više koreografija. Za dolazak mladih iz Čečave kod Tesliću posebno se potrudio član SKC Nikola Panić.


Foto: Rasejanje.info

A potom su se svi u modernoj gradskoj sali družili uz poznatu estradnu umetnicu Aleksandru Mladenović, koja je svima ispunjavala mnoge muzičke želje. Ipak posebnu čar uvek izazove zajedničko izvedeno kolo, koje je ovoga puta odigrano u više navrata. Članovi SKC Blumberg su se potrudili da budu pravi domaćini. Uz veliku ponudu ića i pića kao i dobrih priča mladi su se družili i veseli, upoznavali se sa drugarima iz Čečave i uživali u divnoj jesenjoj večeri i dobroj muzici.

Uprava SKC Blumberg sa predsednicima društva iz Čečave i Frajburga
Foto: Rasejanje.info

Manifestaciju je posetio i generalni konzul Republike Srbije u Štutgartu Dragan Dimitrijević, koji sa ovim udruženjem kao i svim ostalima u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg ima odličnu saradnju. Dolazak konzula Dimitrijevića i pored mnogih drugih obaveza je samo mali  pokazatelj koliko poštuje sva udruženja na ovom području i koliko ceni društveni rad srpskih udruženja, koji se i pored svakodnevnih obaveza trude da kroz mnogobrojne aktivnosti očuvaju deo kulture i tradicije svoga naroda u rasejanju.

Generalni konzul Dragan Dimitrijević iz Štutgarta (levo) sa prijateljima
Foto: Rasejanje.info