Početna Događanja „Kultura u dijaspori”, predstavnici Prosvjeta iz Beča predstavili svoj rad u Bijeljini

„Kultura u dijaspori”, predstavnici Prosvjeta iz Beča predstavili svoj rad u Bijeljini

U Bijeljini je u okviru 30. manifestacije „Višnjićevi dani” organizovano gostovanje članova SPKD Prosvjeta iz Beča koji su Bijeljincima predstavili svoje dugogodišnje aktivnosti u Austriji, ali i govorili o modelima saradnje i povezivanju odbora Prosvjete u Republici Srpskoj, BiH, Srbiji, Crnoj Gori i drugim zemljama. Potpredsjednik SPKD Prosvjeta iz Beča Srđan Mijalković rekao je novinarima prije početka događaja pod nazivom „Kultura u dijaspori” da je ovaj Odbor osnovan 2011. godine i da im je saradnja sa bijeljinskom Prosvjetom veoma važna, u smislu pokretanja zajedničkih projekata.

– Nedavno je kod nas boravio predsjednik bijeljinske Prosvjete Slaviša Mikić, gdje je prisustvovao svečanoj akademiji povodom desetogodišnjice Prosvjetinih škola. To je bila sjajna prilika da se upoznamo malo bolje i da dogovorimo konkretne projekte. Tako smo već danas od Narodne biblioteke Filip Višnjić dobili određeni broj knjiga za našu biblioteku, a takva saradnja će biti nastavljena i ubuduće. Planiramo i međusobna gostovanja, kao i saradnju u oblasti izdavaštva – naveo je Mijalković. Profesor dr Jelina Đurković iz SPKD Prosvjeta Bijeljina istakla je da bečki Odbor godinama šalje izvještaje o svom radu i aktivnostima, koji su mnogo puta našli mjesto u časopisu „Srpska vila”.

Foto: Info Bijeljina.com

– Ove godine je sazrelo vrijeme da bijeljinska Prosvjeta polako počne da uvezuje ostale odbore, a evo večeras smo počeli od Beča. Izabrali smo najaktivniju Prosvjetu u dijaspori i zadovoljstvo nam je što će publika moći da čuje nešto više o njihovim aktivnostima u Austriji – naglasila je Đurkovićeva.

Događaj „Kultura u dijaspori” organizovan je u prostorijama bijeljinskog Sokolskog doma, sa početkom u 17.00 časova. Riječ je o dijelu programa u okviru jubilarne 30. manifestacije „Višnjićevi dani“ koju Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta – Gradski odbor Bijeljina u saradnji sa Gradskom upravom i ustanovama kulture organizuje od 1994. godine.

Izvor: tekst i foto Infobijeljina.com