Početna Najave Komemoracija u San Mandrieu

Komemoracija u San Mandrieu

U francuskom gradiću San Madrie sur mer na jugu zemlje nalazi se vojničko groblje iz Prvog svetskog rata na kome počivaju i 22 vojnika i mornara iz Srbije. U njihovu čast, kao i čast svih palih boraca za slobodu u Velikom ratu sutra će (11.11.2023.) se održati komemoracija na ovom vojnom groblju. Kao i prethodnih godina srpska zajednica sa Azurne obale je organizovala niz aktivnosti. „Za nezaborav naše istorije, pozivamo vas da nam se pridružite da zajedno odamo čast hrabrim vojnicima i mornarima Velikog rata 1914.-1918.)”, istakao je Vladan Radovanović, predsednik francusko-srpskog prijateljstva iz Nice.
Početak komemoracije u 10.50 ispred spomenika u centru grada posvećenog ratniku. Potom se ceremonija produžava s blagosiljanjem mora i poginulih mornara, bacanjem venaca i cveća u more (u 11.10), kao i polaganje venaca na Francusko-italijanskom groblju, na kome se nalaze 1024 francuska vojnika, 22 sprska, 16 ruskih, jedan bugarski i 10 grčkih vojnika i mornara. Na istog groblju počivaju i italijanski vojnici iz Drugog svetskog rata. Tada će se prisutnima obratiti i Filip Manžar počasni konzul Republike Srbije u Nici i član udruženja Fransusko-sprskog prijateljstva.
Parastos palim srpskim borcima na srpskog vojničkom groblju služiće sveštenik Igor Vujisić iz Nice u 11.50.

U nastavku programa i opštinskoj sali prisutnima srpske zajednice će se obratiti predsednik udruženja Beli anđeo, Čedomir Krasnić. Nakon njegove pozdravne reči i kratkog uvoda o istorijskim činjenicama reč će preuzeti potpredsednica udruženja Tanja Milosavljević. Ona će u kratkim crtama podsetiti na Veliki rat i knjigu „Srbi na Korzici”. Prisutne će takođe pozdraviti Zoran Kostić, jedan od potomaka 22 srpskih junaka koji počivaju na groblju u Sen Madrijeu. Za muzičku pratnju zaduženja je Sonja Vujičić.