Početna Najave U Frankfurtu će se danas na srpsko-ruskom vojničkom groblju služiti parastos

U Frankfurtu će se danas na srpsko-ruskom vojničkom groblju služiti parastos

Na srpsko-ruskom vojničkom groblju na Centralnom gradskom groblju, kod Spomen-krsta u Frankfurtu, danas (11.11.2023.) će sveštenici Crkvene opštine Frankfurt služiti parastos u 11 časova. Na ovom groblju se nalaze ploče sa imenima 42 srpska i ruska vojnika, koji su stradali na ovom prostoru za vreme Prvog svetskog rata. Krst je podignut na stogodišnjicu Dana pobede 11.11.1918. – 11.11.2018.

Pozivajući srpski narod na parastos, sveštenici Crkvene opštine u Frankfurtu su istakli: „Niko neće biti zaboravljen. Ni jedna suza neće ostati bez utehe. Oni koje Gospod uzme imaju spomen večni. Carstvo nebesko našim časnim precima koji postradaše na ovom prostoru za vreme Prvog svetskog rata”.

Groblje su i ovoga puta pred parastos sredili Hadži Goran Sejmanović i Ivanka Radovanović. „Dođoh na groblje sa radnikom da spremimo i očistimo za sutrašnji parastos… Kad tamo, ona, naša sestra Ivanka, pere ploče postradalih nam predaka. Pripremila i vosak da Krst očisti i ispolira, kupi svaki listić koji sa lipe padne, da bi za sutra čisto i svečano bilo. Da se vidi da na te grobove još uvek sa zahvalnošću misli neko. Gledam je i divim se. Pomislih, ne zavidno, Gospode podari mi smirenje i skromnost kao ovoj ženi što si.

Pomože mi alat doneti do auta i žurnim korakom, da ne kažem trkom, ode na voz, koji je stajao na stajalištu. Pratio sam, sela je, a Gospodu zablagodarih, što mi podari društvo te sestre u Hristu svemogućem”, preneo je Hadži Goran Sejmanović na društvenim mrežama.

Foto: G. Sejmanović