Početna Vesti Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu u Rumuniji

Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu u Rumuniji

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, ambasador Republike Srbije u Rumuniji Stefan Tomašević odao je počast i položio lovorov venac borcima Prve srpske dobrovoljačke divizije u Međidiji. Ambasador Tomašević je tom prilikom rekao „da se u Međidiji, na mestu stradanja srpskih, rumunskih, čeških i drugih dobrovoljaca koji su se borili i svoje živote dali davne 1916. godine na frontu u Dobrudži, klanjamo njihovoj hrabrosti”. Podsetio je da je spomen kosturnica podignuta davne 1926. godine uz podršku rumunskih vlasti.

Takođe je ukazao je da je naša odgovornost i obaveza da danas, „kada smo svedoci stradanja kako u neposrednom okruženju tako i šire, u ime budućih pokolenja čuvamo tekovine borbe naših predaka”, U govoru je zahvalio i rumunskim prijateljima što zajedno sa nama čuvaju sećanje na sve one koji su u borbama u Prvom svetskom ratu dali svoj život za slobodu i čiji su posmrtni ostaci ostali da leže u bratskoj Rumuniji, prenela je Ambasada Srbije u Rumuniji.

Vence su položili i zamenik gradonačelnika Međidije, ambasadorka Češke Republike u Bukureštu, predstavnici Ministarstva nacionalne odbrane i Garnizona opštine Međidija, Nacionalne asocijacije ratnih veterana Kraljica Marija, lokalne policije, žandarmerije i vatrogasaca, Asocijacije boraca kao i građani Međidije.

Foto: Ambasada Srbije u Rumuniji