Početna Vesti „Dijaspora mora da bude jedinstvena u očuvanju srpskog identiteta, kulture i tradicije”...

„Dijaspora mora da bude jedinstvena u očuvanju srpskog identiteta, kulture i tradicije” poručio Stanković

Predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora (ASSF), Aleksandar Stanković, kao predstavnik organizacije koja u Austriji okuplja najveći broj folklornih društva i član Upravnog odbora Asocijacije srpskog folklora dijaspore (ASFD), prisustvovao je vanrednoj izbornoj skupštini ove organizacije na kojoj je biran novi predsednik. Asocijacija srpskog folklora dijaspore je organizacija koja okuplja folklorna društva u okviru saveza iz Nemačke, Švajcarske, Austrije, Italije, Francuske, Rumunije, Slovenije i Hrvatske.

„Čestitam novoizabranom predsedniku, Nenadu Milenkoviću, i nadam se da ćemo, tokom njegovog mandata, zajedničkim radom ostvariti značajne rezultate na promociji srpskog folklora, tradicije i kulture, ali i u zastupanju interesa našeg naroda u svim zemljama u kojima živi naša dijaspora. Do sada smo već realizovali nekoliko uspešnih manifestacija uz podršku Vladom Srbije. Ovom prilikom bih želeo da se zahvalim direktoru Arno Gujonu i ministru bez portfelja zaduženom za dijasporu, Đorđu Milićeviću, na podršci i izvanrednoj saradnji. Nadam se da ćemo i u narednom periodu moći da računamo na podršku ovih resora”, istakao je Stanković.

Predstavnici Asocijacije srpskog folklora dijaspore u Beogradu
Foto: ASSF

„Vrlo je važno da postoji jedna organizacija, kao Asocijacija srpskog folklora dijaspore, koja okuplja naše saveze kako bi dijaspora mogla da zajednički deluje ka ostvarenju glavnih ciljeva – očuvanju srpskog identiteta, jezika, kulture i tradicije i promociji ovih vrednosti u svim zemljama u kojima žive Srpkinje i Srbi van matice”, naglasio je predsednik ASSF Stanković.

Na vanrednoj izbornoj skupštini Asocijacije srpskog folklora dijaspore, koja je tokom vikenda održana u prostorijama Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, za novog predsednika je izabran Nenad Milenković iz Švajcarske, potpredsednik je Milan Glamočanin iz Slovenije, sekretar Srđan Tatić iz Hrvatske i blagajnik Bojan Stefanović iz Francuske. Mandat novoizabranog rukovodstva Asocijacije je dve godine.

O ASSF

Austrijski savez srpskog folklora (ASSF) osnovan je 2020. godine i okuplja 28 udruženja, klubova i kulturno-umetničkih društava iz Austrije. Glavna misija Saveza je da razvija, unapređuje, koordinira i povezuje kulturno-umetnička društva, kako međusobno, tako i sa drugim relevantnim ustanovama kulture u matici i Republici Austriji, dok je glavna delatnost očuvanje, podsticanje i izvođenje srpskih tradicionalnih igara. Više informacije na sajtu www.assf.at