Početna Događanja U Vašingtonu održana izložba fotografija srpskih narodnih nošnji, ćilima i rukotvorina

U Vašingtonu održana izložba fotografija srpskih narodnih nošnji, ćilima i rukotvorina

U rezidenciji srpskog ambasadora u Vašingtonu organizovana je izložba fotografija srpskih narodnih nošnji, ćilima i rukotvorina iz privatne kolekcije Biljane Regan. Izložbu pod nazivom „Etno-putovanje kroz fotografski objektiv” otvorio je ambasador Republike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić. On je istakao da „meka moć srpske kulture i tradicije govori sama za sebe i da nam kulturna i javna diplomatija pomažu da, ne samo kroz politiku i teške teme, već kroz najrazličitije načine tražimo put do srca američke elite i upravljačke klase. Izložena kolekcija Biljane Regan, kolekcionarke i baštinarke našeg folklora, narodnih nošnji, rukotvorina i starina iz svih krajeva Srbije jeste svojevrsna Nojeva barka srpske tradicije, kulture i umetnosti. Predstavili smo je američkoj publici, diplomatskoj zajednici i kulturnim krugovima, koristeći ovu priliku kao još jedan način da gradimo mostove razumevanja i saradnje, i da povezujemo ljude na najbazičnijem nivou, kroz emocije“, izjavio je tom prilikom Đurić, a prenela Ambasada Srbije u SAD.

Deo umteničkih fotografija sa izložbe u Vašingtonu
Foto: Ambasada Srbije u SAD

Biljana Regan je poreklo iz Šapca, danas živi i radi u Merilendu i već više od jedne decenije predano i s ljubavlju prikuplja, konzervira i muzeološkim pristupom neguje srpsko kulturno i umetničko nasleđe, narodne nošnje, starine i predmete domaće radinosti iz čitavog našeg regiona, spajajući ih u zbirku jedinstvenu na američkom tlu, koja trenutno broji više od hiljadu eksponata.

Ustanovila je i međunarodno Udruženje za očuvanje balkanske kulture i tradicije u SAD, gde je sa svojim članovima iz Srbije i drugih zemalja do sada organizovala na desetine izložbi, modnih revija i manifestacija širom Sjedinjenih Američkih Država, na kojima redovno predstavlja i promoviše srpski i balkanski folklor. Pored fotografija, nošnji, ćilima i umetničkih predmeta sa prostora Srbije i Balkanskog poluostrva, posetioci izložbe imali su prilike da čuju i tradicionalne srpske pesme u izvođenju nekadašnje prvakinje Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Biljane Soldo, današnje stanovnice Virdžinije, prenela je Ambasada Srbije u Vašingtonu.

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić i Biljana Regan
Foto: Ambasada Srbije u SAD