Početna Kultura U Parizu se otvara izložba kolekcija bijenala grafike u Čačku „12-22”

U Parizu se otvara izložba kolekcija bijenala grafike u Čačku „12-22”

U Kulturnom centru Srbije u sredu 15. novembra 2023. godine u 19 časova otvoriće se izložba kolekcija bijenala grafike u Čačku „12-22”. Naziv izložbe „12-22” simbolizuje 10 godina nastanka bijenala u Čačku. Bijenale je od 2012. godine okupilo preko 500 umetnika iz više od 70 zemalja širom sveta.

Na izložbi biće prestavljen izbor od 38 grafičkih dela koja se nalaze u kolekciji bijenala, a koja su najreprezentativnija dela 38 srpskih autora. Fokus je na radovima koji su značajni na srpskoj likovnoj sceni i koji artikulišu trenutak u kome su nastali. Selekcija radova prestavlja prikaz savremene grafikče prakse na domaćoj likovnoj sceni, a izbor radova odiše specifičnim likovnim izrazima različitih grafičkih tehnika koje podržavaju neograničene dimenzije ljudske mašte u stvaranju i umetničkoj integraciji izraženog.

Promocija Srbije, srpske grafičke scene kao i Čačka koji je ove godine prva kulturna prestonica srbije kroz program Čačanska Rodna, prestvaljaju snažan impuls i doprinos u jačanju srpsko francuskih kulturnih odnosa i na taj način približavanje srpske likovne scene francuskoj. Izložba će biti otvorena do 24. novembra 2023. godine.