Početna Škola Đaci srpske gimnazije Nikola Tesla iz Mađarske posetili Srbiju

Đaci srpske gimnazije Nikola Tesla iz Mađarske posetili Srbiju

Učenicima koji pohađaju srpsku gimnaziju Nikola Tesla u Mađarskoj organizovana je ekskurzija u Srbiju. Oni su imali mogućnost da posete mnoge znamenitosti svoga naroda i da uživaju u divnim istorijskim i turističkim pričama. Posetili su Sentu, u kojoj su obišli kuću Stevana Sremca i spomen obeležje Senćanske bitke na kome su položili venac. „Sa vidikovca na vrhu gradske kuće imali su priliku da uživaju u pogledu na Tisu koja razdvaja Banat i Bačku kao i na most koji ih spaja. Tu im je Petar Terzić, zavičajni istoričar, izneo mnogo zanimljivih detalja o istorijskim događajima koji se vezuju za Sentu i njenu okolinu”, istakli su u gimnaziji.

Narednog dana su išli na izlete do manastira Vaskrsenja Hristova u Kaću i manastira Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Kovilju. „Izlet su zatim produžili do Novog Sada gde su obišli Trg slobode i Maticu srpsku a videli su i spomenike Svetozaru Miletiću i Jovanu Jovanoviću Zmaju. Poslednjeg dana đaci su imali izlet do Subotice gde su obišli Trg žrtava fašizma, Gradsku kuću i Sinagogu”, dodato je u saopštenju u srpskoj gimnaziji u Budimpešti.


Foto: FB Srpska gimnazija NT Mađarska

Đake su pratili razredne starešine Vesna Babić Sedlaček i Nevena Bogićević, nastavnice Alja Radovanović i Sandra Srebro. Ekskurziju su podržali Mađarski nacionalni savet i Srpska fondacija a posebna zahvalnost ide Fremondu Arpadu koji je pomogao organizaciju i realizaciju ove ekskurzije.