Početna Informacije Fondacija Studenica organizuje donatorsko veče u Beogradu za srpsku omladinu

Fondacija Studenica organizuje donatorsko veče u Beogradu za srpsku omladinu

Slaveći 30 godina rada, Fondacija Studenica organizuje dobrotvornu večeru u Beogradu, u četvrtak 23. novembra sa početkom u 19 sati u Aero Klubu (Uzun Mirkova 4). „Cilj je prikupljanje sredstava za stipendije  srpskim studentima kojima je naša pomoć ključna za nastavak studija, sa posebnim naglaskom na  one koji se opredeljuju za učiteljska i nastavnička zanimanja”, istakli su ovoj fondaciji. .

U umetničkom programu koji će voditi Aleksandar Gajšek, učestvuju Matija Bećković, Tihomir Stanić, Tijana i Ksenija Milošević, Lena Kovačević i drugi.

Večeru u elitnom restoranu Aero kluba prati i aukcija na kojoj će biti ponuđeni radovi eminentnih slikara, rekviziti vrhunskih sportista, knjige sa potpisima pisaca i drugi vredni predmeti koji su dobijeni na poklon od autora i vlasnika voljnih da pomognu ovu akciju. Posebno ističemo odziv studenata Fakulteta primenjene umetnosti koji su vođeni geslom „Studenti za studente“ priložili više od 80 radova sa svih odseka.

IZUZETNI PREDMETI SA POSVETOM KAO POKLON

Specijalno za ovu priliku pesnik Matija Bećković je svojeručno ispisao svoju pesmu Barka, a takođe se mogu kupiti njegove potpisane knjige.

Još jedan izuzetan predmet za aukcijsku prodaju je velikodušno darovana ispisana Matijinom rukom pesma Očinstvo sa grafikom P. Dragovića.

Rukopis kultne Bajagine pesme Moji su drugovi ispisan njegovom rukom takođe je na aukciji.

Tu je i dres fudbalera Crvene Zvezde sa potpisom svih njenih igrača; ceo dan u elitnom Spa centru; kao i karte za raskošan Novogodišnji koncert na Kolarcu.

Celokupan prihod ostvaren prodajom ulaznica i aukcijom ide u stipendijski fond za srpske studente sa Kosova i Metohije, Republike Srpske ali i centralne Srbije kojima je neophopdna pomoć, a rezultati ove akcije će biti javni i transparentni.

Cena ulaznice je 100 evra, odnosno 12.000 dinara ili više po osobi, a broj mesta je ograničen.

Donacije ulaznice se mogu uplatiti na račun humanitarne organizacije Fondacija Studenica  uz napomenu DONATORSKO VEČE:

– U Republici Srbiji 265-1110310006292-38

– putem sajta: http://sr.studenica.org/prijava-za-studenica-23.html

Potrebno je potrditi dolazak do 21. novembra 2023. na mejl

studenica foundation@gmail.com ili na telefon +381 65 292 7788;

Broj mesta je ograničen.

O ovom događaju može se naći na sajtu Fondacije Studenica, čija se delatnost, pa i ova akcija, odvijaju pod pokroviteljstvom akademske i naučne zajednice, kulturnih i obrazovnih institucija najvišeg ranga, medija, društveno odgovornih privrednih subjekata kao i pojedinaca koji u našem društvu uživaju nepodeljen ugled i uvažavanje. Vođena načelom „Pomažući obrazovanje mladih, ulažemo u budućnost Srbije” već 30  godina, uz pomoć mnogobrojnih darodavaca i zadužbinara, Fondacija Studenica pomaže stipendijama  najdarovitije srpske studente kojima je neophodna materijalna pomoć, dodato je u fondaciji Studenica.

Fondacija Studenica je neproftina organizacija sa sedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, osnovana 1993. godine, kao i sa fondacijom u Srbiji. Fondaciju su osnovali ugledni pojedinci srpske dijaspore u Americi: Miroslav Majk Đorđević sa porodicom (San Rafael, Kalifornija),  Vidak Ćelović (Detroit, Mičigen) i Boro Vuković (Denver, Kolorado), kako bi pomogli intelektualni i ekonomski napredak svoga naroda i razvoj društva u Srbiji.

​Osnivač Fondacije i njen prvi i doživotni predsednik Miroslav Majk Đorđević, prepoznat je kao srpski dobrotvor i istrajan borac za napredak srpskog društva i Srba kao naroda u celini. Njegov istaknuti i posvećen rad na brojnim filantropskim inicijativama krunisan je osnivanjem i decenijskim uspešnim vođenjem Fondacije kroz burna i izazovna vremena. „Zahvalni smo na svoj pomoći koju je Majkl Đorđević nesebično pružao. On je bio ponosni nastavljač srpske zadužbinarske tradicije i istorija će ga pamtiti kao velikog čoveka i Srbina. Na ovom mestu mu se još jednom zahvaljujemo za sve što je učinio za nas i našu otadžbinu i verujemo da će sledeće generacije biti inspirisane njegovim radom i nastaviti da pomažu generacijama koje dolaze”, istaknuto je u fondaciji.

Fondacija nosi naziv Studenica po čuvenom srpskom manastiru iz 1190.godine, koji je od osnivanja,  i tokom nekoliko narednih vekova, bio središte srpske pismenosti i znanja. Manastir Studenica, pod zaštitom UNESKA, simbol je prosvetiteljstva, zadužbinarsva i filantropske tradicije Srbije.

​Fondacija je dobila od manastira saglasnost da kao simbol koristi Studenički krst koji je znak graditeljstva i simbol rasta i napretka.