Početna Događanja Obeležen Dan primirja u Hesenu

Obeležen Dan primirja u Hesenu

Dan primirja, državni praznik Republike Srbije, tradicionalno je obeležen i u Frankfurtu na Majni. I ove godine posećeno je Srpsko vojničko groblje. Srpsko vojničko groblje u Frankfurtu na Majni nalazi se na centralnom gradskom groblju. Na tom delu vojnog groblja iz Prvog svetskog rata, počiva ukupno 42 srpska i ruska oficira. Oni su bili ratni zarobljenici oficirskog logora u Frankfurtu, koji je pripadao takozvanoj osamnaestoj vojnoj inspekciji Nemačkog Kajzerrajha. Na groblju se nalazi i spomen-obeležje u obliku pravoslavnog krsta – Sveti krst, koji je postavljen 2018. godine zahvaljujući inicijativi Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg iz Frankfurta na Majni i članovima srpske zajednice iz nemačke pokrajine Hesen, koji su finansirali izgradnju.


Foto: Srpska škola Hesen/ CO Frankfurt

Nastavnici Dopunske nastave na srpskom jeziku u nemačkoj pokrajini  Hesen, Bojana Rakonjac, Mirjana Mišić, Sanja Stojanović Bojković, Olga Urošević, Tatjana Milanović, Zorica Mladenović,  zajedno sa koordinatorkom Biljanom Bukinac poklonili su se senima palih srpskih i ruskih heroja u Velikom ratu.  Obeležavanju Dana primirja prisustvovalo je diplomatsko osoblje Generalnog konzulata Republike Srbije u Frankfurtu. Na grobove naših junaka položeni su venci, a protojerej-stavrofor Simon Turkić je održao parastos stradalima. Zatim su svi prisutni minutom ćutanja odali počast onima koji su se za našu slobodu borili.

„Nastavnici Dopunske nastave održali su ove nedelje i niz tematskih časova o Velikom ratu i Danu primirja. U skladu sa uzrastom učenika organizovane su brojne nastavne i vannastavne aktivnostima na kojima su se učenici upoznali sa herojskom prošlošću svoje zemlje, pevali poznate stihove pesme „Tamo daleko”, crtali Natalijinu ramondu i kazivali „Plavu grobnicu”. Iako daleko od matice, kultura sećanja i poštovanja neguje se i živi”, istakla je koordinatorka Srpske dopunske škole Biljana Bukinac.