Početna Događanja U Trstu održan sastanak na kome je razgovarano o izradi nacionalne strategije...

U Trstu održan sastanak na kome je razgovarano o izradi nacionalne strategije o saradnji sa dijasporom

Izrada Nacionalne strategije o saradnji sa dijasporom je jedan od strateških ciljeva ministra bez portfelja Đorđa Milićevića, zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije sa dijasporom Republike Srbije na čelu sa ministrom.

„Ministar je još pre nekoliko meseci otpočeo seriju radnih sastanaka, onlajn i uživo, sa predstavnicima srpske dijaspore (srpskim pravoslavnim crkvenim opštinama i sveštenicima SPC, Savezima i Udruženjima Srba, srpskim dopunskim školama i drugim organizacijama)  – čiji je cilj izrada buduće strategije odnosa matice i dijaspore, kao i usvajanje novog zakona o Srbima u dijaspori i regionu”, istakla je predsednica Saveza Srba u Italiji, Lidija Radovanović.

Upravo po njenim rečima u skladu sa postavljenim potrebama jedan od takvih važnih sastanaka održan je minule nedelje 12. novembra 2023. godine u Trstu, u prostorijama Srpske pravoslavne crkvene opštine a u okviru saradnje sa Savezom Srba u Italiji.

Gosti iz Srbije uz predsednicu Saveza Lidiju Radovanović i protojerej-stavrofor Raško Radović
Foto: Savez Srba u Italiji

„Delegacija iz Srbije je prisustvovala liturgiji u Hramu svetog Spiridona, koju je služio otac Raško Radović u pratnji crkvenog hora, osnovanog 1837. godine, koji se nalazi pod dirigentskom palicom Ruskinje Ane Kaire. Nakon liturgije, delegacija je u pratnji predsednika i čelnika Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu, posetila prostorije ove najvažnije srpske istorijske institucije u Italiji u čijem sklopu su i Srpska dopunska škola Jovan Miletić, kao i bogata biblioteka i arhiv”, dodala je predsednica Saveza Srba u Italiji Lidija Radovanović.

U crkvenoj sali Risto Škuljević održan je radni sastanak sa oko četrdeset predstavnika udruženja srpske dijaspore. Teme o kojima se razgovaralo su poverenje dijaspore i sposobnost matične države da utiče na njihov položaj, dostupnost državnih organa Republike za potrebe dijaspore, integracija dijaspore u lokalnim zajednicama zemlje u kojoj žive, korišćenje savremenih sredstava komunikacije u funkciji informisanja uz očuvanje kulturnog identiteta, položaj i uloga organizacija dijaspore, njihova inkluzivnost i atraktivnost za mlađe generacije i novu dijasporu.

„Delegacija za dijasporu je potvrdila da će srpska udruženja i institucije u Italiji i širom sveta imati apsolutnu podršku u svim svojim aktivnostima koje su usmerene na očuvanje nacionalnog identiteta, srpskog jezika i pisma, kulture i tradicije. Očekuje se da će Radna grupa nadležnog Ministarstva izraditi tekst novog Memoranduma o saradnji na jačanju veza sa pripadnicima dijaspore do kraja 2023. godine”, dodala je Lidija Radovanović. Radnom sastanku iz Srbije su prisustvovali  Zoran Anđelković – poseban savetnik ministra, Mićko Ćosić – šef kabineta, Đorđe Čolović – savetnik za međunarodnu saradnju i za diplomatske odnose, Goran Đokić – savetnik za međunarodnu saradnju, Vanja Manojlović – savetnik ministra, kao i članovi ekspertskog tima za strategiju: predsedavajući Milan Marković, Nikola Božić i Miša Ćirić.

Deo prisutnih na sastanku
Foto: Savez Srba u Italiji

Njih su dočekali kao domaćini: protojerej stavrofor Raško Radović – paroh crkve Svetog Spiridona, Zlatimir Selaković – predsednik Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu, zajedno sa članovima Upravnog odbora SPCO-a,  Svetlana Milošević – predsednica Srpske pravoslavne crkvene opštine u Udinama, predstavnici Saveza Srba u Italiji Lidija Radovanović – predsednica, Dragana Antonijević – predsednica Udruženja Pontes / Mostovi iz Trsta, Dejan Cvejić – predsednik Udruženja Vuk S. Karadžić iz Trsta, Nikolina Đorđević – pomoćni sekretar, Rajko Stefanović – referent za medije,  Nikola Sandić – referent za kulturu, Stefan Marjanović – referent za folklor, kao i Danijela Gvozdić, činovnica informacionog šaltera srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu koji pomaže našim građanima u ostvarivanju prava pri italijanskim intitucijama, i Nastja Preradović Višić, predstavnica ACGS – Kulturnog udruženja srpske omladine iz Trsta. Generalna konzulka Republike Srbije u Trstu, Ivana Stojiljković, je bila opravdano odsutna sprečena vanrednim radnim obavezama, dodala je Lidija Radovanović.