Početna Događanja U Švajcarskoj održan drugi po redu Ekonomski forum dijaspore i matice

U Švajcarskoj održan drugi po redu Ekonomski forum dijaspore i matice

U Švajcarskoj je nedavno, u gradu Brunenu, održan drugi po redu Ekonomski forum dijaspore i matice, čiji je organizator bilo Udruženje srpskih privrednika Švajcarske. Na ovom poslovnom skupu okupio se veliki broj privrednika iz Republike Srpske, Srbije, Švajcarske i Nemačke. Predsednik Udruženja srpskih privrednika Švajcarske, Stojan Stevanović, privrednik i hotelijer je naglasio da je ideja ovakvog vrsta okupljanja predstavljanje novih vidove saradnje sa srpskom poslovnom dijasporom u Švajcarskoj, a i zainteresovanima koji žele da investiraju ili pronađu poslovne partnere u Srpskoj i Srbiji. Srpsko rasejanje ulaže i u Srbiju i u Republiku Srpsku te su ovakvi vidovi razgovora neophodni kako bi se izrodili brojni novi ekonomski projekti.
Poslovnom forumu u Švajcarskoj su prisustvovali  predstavnici Republike Srbije i Republike Srpske. Ispred Republike Srbije prisutni su bili iz kabineta ministra bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije sa dijasporom Đorđe Milićevića, a iz Republike Srpske predstavnici opštine Lopare.

„Važna je veza između matice i dijaspore, a ovaj privredni skup je dokaz da će i u narednim godinama doći do novih iskorake kada je u pitanju privreda u Republici Srpskoj, ali i ulaganje naših ljudi u svoj zavičaj”, mišljenja je Želimir Nešković, srpski delegat (SDS) u Domu naroda BiH.
Za Miću Ćetkovića, šefa predstavništva Republike Srpske u Štutgartu u Nemačkoj ovakvi vidovi razmene iskustava i načina poslovanja uvek daju dobar vid saradnje i dobre ekonomske projekte. I Republika Srbije i Republika Srpska imaju mnogo potencijala i predstavništvo RS u Štutgartu se po pitanju potencijala Srpske itekako pokazalo poslednjih godina, dodao je Ćetković.