Početna Događanja Udruženje Deca Jasenovca podseća da još uvek nema nijednog doktorata na temu...

Udruženje Deca Jasenovca podseća da još uvek nema nijednog doktorata na temu genocida o zločinima Hrvata u NDH

Vest da je pre godinu dana, 29.11.202. u organizaciji udruženja Deca Jasenovca u Parizu prikazan film „Dara iz Jasenovca” iz tog perioda ne postoji na medijskom portalu Rasejanje.info jer u to vreme nismo imali kontakt sa predstavnicima te organizacije. U međuvremenu smo preneli dosta tekstova o radu ovog francuskog udruženja, koje je za kratko vreme pokrenulo mnoge događaje: na prvom mestu bilo je da francusku javnost kao i deo evropske upozna sa zločinima počinjenim na teritoriji nekadašnje Nezavisne države Hrvatske i zločinačkom stradanju po najviše Srba, a potom i Jevreja i Roma u Drugom svetskom ratu. Takođe oni su upoznali javnost i sa jedinim na svetu takve vrste koncetracionom logoru za decu. Dovođenjem Jelene Radovanović Buhač po čijoj priči je snimljen film „Dara iz Jasenovca” i samo prikazivanje filma u Parizu je te večeri videlo preko 400 osoba i mnogi Francuzi su te večeri rekli da su bili zatečeni i zločinima i ne znanjem šta se u to vreme dešavalo sa srpskim narodom. 


Foto: arhiva D. Jakovljević

Te večeri film je videlo preko 400 osoba, među kojima su mnogi bili i Francuzi, koji su po prvi put susreli sa genocidom koji su hrvatske ustaše počinile u periodu od 1941. do 1945. godine. „Sam datum 29. novembar, kada nam je sala predložena, pojavio se kao znak, mi ga nismo izabrali. Bilo je očigledno da je tog dana bilo potrebno, očistiti od sramote one koji su u Titovom režimu odlučili da ovu tragediju sakriju od sveta u ime jugoslovenskog bratstva i jedinstva”, rekao je David Jakovljević, predsednik udruženja Deca Jasenovca. On je dodao da ne voli da govori o tome ali da je Titova Jugoslavija radila na brisanju identiteta srpskog naroda, nakon svega šta su mu uradile ustaše, nacisti i drugi neprijatelji.

„Oni retki koji su preživeli Jasenovac i u to vreme bili su zamoljeni da ne govore o tome. Njihove patnje nije imao ko da čuje niti im je ikada pružena bilo koja vrsta pomoći. Partizani jesu oslobodili logor Jasenovac ali u vreme Tita nijedan doktorat nije napisan o genocidu u NDH u Srbiji. Dakle po rečima Davida Jakovljevića 29. novembar, je datum kraja laži jugoslovenskog režima TITA. Kasnimo preko 80 godina”, dodao je Jakovljević.