Početna Događanja Dragan Tepačević, Danilo Marić, Sanja Lukić i Jovica Đurđić dobitnici književne nagrade...

Dragan Tepačević, Danilo Marić, Sanja Lukić i Jovica Đurđić dobitnici književne nagrade Rastko Petrović za 2023. Matice iseljenika i Srba u regionu

Matica iseljenika i Srba u regionu saopštava da su književnu nagradu Rastko Petrović za 2023. godinu dobili: Danilo Marić iz Šarlota (SAD) za životno delo, Dragan Tepavčević iz Brizbejna (Australija) za roman „Ko grom”, Sanja Lukić iz Londona (Velika Britanija) za zbirku pesama „U moru zrno” i Jovica Đurđić iz Rijeke (Hrvatska) za stvaralaštvo za decu.

Matica iseljenika i Srba u regionu nagradu Rastko Petrović dodeljuje od 1996. godine, u četiri kategorije, za životno delo i za najbolje prozno i poetsko delo i stvaralaštvo za decu, u prethodnoj godini, za srpske stvaraoce koji žive i rade u inostranstvu.

Godišnju povelju Matice iseljenika i Srba u regionu za dostignuće u oblasti informisanja dobio je portal Majami glasnik (SAD), a za dostignuća u oblasti muzike Tomislav Marjanović, kantautor iz Budimpešte (Mađarska)

Nagrada je Sanji Lukić uručena na svečanosti u Orlandu, 2. decembra 2023. godine, dok će ostalim laureatima biti uručena na svečanosti u Beogradu, u narednom periodu.

Žiri nagrade su činili književnici Gordana Vlajić (predsednica), Ilija Šaula i Miodrag Jakšić (članovi).

Danilo Marić je rođen 1938. godine u Kosoru, u Hercegovini. Diplomirao je mašinstvo u Sarajevu. Magistar je tehničkih nauka. Sredinom devedesetih se, posle Londona, nastanjuje u Americi, prvo u Las Anđelesu, a potom i u Ridžvudu. Autor je dvanaest knjiga, romana. Objavio je više od stotinu pripovedaka. Piše i poeziju, eseje, dramske tekstove i stručne radove. U pripremi je dokumentarni film o njegovom životu i stvaralaštvu. Član je Udruženja književnika Srbije. Živi i radi u Ridžvudu.

Dragan Tepavčević je rođen 1966. godine u Gacku. Diplomirao je i magistrirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Radio je kao novinar i urednik na TV Republike Srpske. Autor je stotinak dokumentarnih emisija, filmova i reportaža. Autor je dramskih tekstova. Dobitnik je brojnik nagrada i priznanja. Objavio je pet proznih knjiga, eseja, priča i romana. Od 1998. godine živi i radi u Brizbejnu, Australija.

Sanja Lukić, rođena je 1977. godine u Prijedoru u Bosni i Hercegovini. Završila je Pravni fakultet u Banjoj Luci gde je i magistrirala. Na Koledžima u Engleskoj je završila menadžment u prodaji i rad sa djecom u obrazovnom sistemu Velike Britanije i danas je menadžer u velikom lancu trgovina i apoteka i saradnik Nacionalnog zdravstvenog sistema Velike Britanije. Objavila je četiri zbirke pesama. Piše i priče. Zastupljena je u više antologija poezije, zbornicima kako u zemlji tako i u inostranstvu. Pesme su joj prevođene na više jezika. Živi i radi u Londonu.

Jovica Đurđić, rođen je 1949. godine u Glogovici, Republika Srpska. Prozni je pisac i pesnik za decu i odrasle. Diplomirao na Pedagoškom fakultetu u Rijeci. Autor je dvadesetak knjiga poezije i proze za decu i odrasle čitaoce. Objavljivao u mnogim listovima, časopisima i na radiju. Pojedini radovi su mu prevođeni na više od deset stranih jezika. Zastupljen je u više antologija i izbora poezije i proze. Nagrađivan je za svoj rad. Živi i radi u Rijeci.