Početna Događanja U Miluzu vladika Justin rukopoložio jeromonaha Maskima u protosinđela

U Miluzu vladika Justin rukopoložio jeromonaha Maskima u protosinđela

Protekle nedelje (26. novembra 2023.) vernici i prijatelji parohija Svetog arhangela Mihaila iz Miluza u Francuskoj svečano su proslavili svoju parohijsku slavu Aranđelovdan. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop zapadnoevropski  Justin, uz sasluženje sveštenika pomesnih crkava i više eparhija srpske crkve.

Liturgija je služena u obnovljenoj parohijskoj zgradi, koja se nalazi u centru grada (9 , rue D’Illzach , 68100 Mulhouse), koju su parohijani zajedno sa jeromonahom Maksimom mesecima sređivali i prilagođavali potrebama našeg hrama.


Foto: FB Parohija Sv. arhangela Mihaila u Miluzu
Vladika Justin je rukopoložio jeromonaha Maksima Ilića u čin protosinđela. Nakon zaomovne molitve osveštana su slavska znamenja i prerezan je slavski kolač ovogodišnjih domaćina, članova porodice Dragana Đekića iz Miluza. Parohijanin Dejan Petrović je odlikovan Eparhijskim ordenom Vidovdansko odličje, dok su mnogim dobročiniteljima uručene episkopske gramate.

Kako i dolikuje obeležavanju slave prisutni u hramu (oko 350 njih) po otpustu i primanju nafore prešli su u svečanu slavsku salu gde je pripremljena trpeza ljubavi. Učenici Srpske dopunske škole iz Miluza i okolnih gradova izveli su svoju priredbu pripremljenu za ovu priliku. U dobrom raspoloženju, druženju, lepoj priči i veselju proslavljen je veliki dan za ovu parohiju, kojoj su i dalje potrebna finansijska sredstva kako bi se radovi priveli kraju. „U toku je generalna obnova naše parohijske zgrade. Zbog važnosti ovog objekta za našu svetu crkvu i parohiju, molimo vas da svojim donacijama pomognete ovog bogougodno delo kako bi što pre uspeli završiti započete radove” istakli su predstavnici parohije u Miluzu.

Donacije se mogu uplatiti na broj računa:

Paroisse Orthodoxe Serbe Saint

Archange Michel

87 Avenue D Altkirch

68 100 Mulhouse

IBAN: FR76 1027 8030 0800 0349 8604 586


Foto: FB Parohija Sv. arhangela Mihaila u Miluzu

Za samu slavu protosinđel Maksim Ilić je rekao da je to bio „veličanstven dan u našoj parohiji, koji će, nadamo se, biti početak nove istorije naše parohije”.
Inače vladici Justinu na arhijerejskog službi sasluživali su arhimandriti Filip (Ruska Pravoslavna Crkva) i Teofil (iguman manastira Osovica- Eparhija banjalučka), protosinđel Petar (paroh u Dižonu); protojereji-stavrofori Simeun Prodanović (umirovljeni paroh ciriški), Emil Tanka (Rumunska pravoslavna crkva), Duško Nedić (paroh u Doboju- Eparhija zvorničko tuzlanska), Valentin (Ukrajinska pravoslavna crkva); te sveštenoslužitelji: Konstantin (Rumunska pravoslavna crkva), Milorad Zarić (paroh u Brčkom- Eparhija zvorničko tuzlanska), Goran Panjkov (Eparhija zvorničko tuzlanska), Dragoljub Bogosavljević (paroh u Ansiju), Maksim (paroh u Miluzu) i eparhijski protođakon Nikola Rakićević. Liturgiju su pratili Ruski hor iz Strazbura i srpska pevačka grupa Bogorodičin iz Ciriha su anđeoskim glasovima odgovarali na liturgijske prozbe.