Početna Kultura Srbija se predstavila na Sajmu knjiga u Braziliji

Srbija se predstavila na Sajmu knjiga u Braziliji

U Nacionalnoj biblioteci Brazilije u saradnji i  organizaciji Sekretarijata za međunarodnu saradnju Federalnog distrikta (SERINTER) i Sekretarijata kulture i kreativne ekonomije Federalnog distrikta organizovan je Sajam knjiga, 37. po redu na kome je bila predstavljena i Srbija, preko Ambasade Republike Srbije u Braziliji.

Otpravnica poslova Jelena Blažević je iskoristila priliku da posetiocima Sajma predstavi Srbiju i naše literarne  sadržaje. Blažević je upoznala publiku sa opštim karakteristikama naše zemlje, kao i sa turističkim potencijalima i kulturno-istorijskim nasleđem, te je predstavila pojedina dela srpske književnosti prevedena na portugalski jezik (za brazilsko tržište), istaknuto je u Ambasadi.

U saradnji sa glumicom i prevoditeljkom Katijom de Nogeirom Tatić, predstavljena su prozna dela Desanke Maksimović, jedne od naših najznačajnijih pesnikinja.  Sa Jovanom Tatićem, književnim prevodiocem za srpsko portugalski jezik, predstavljeno je delo Ive Andrića „Na Drini ćuprija”. Najmlađim posetiocima predstavljena je zbirka interaktivnih slikovnica „Šta sve Ana zna … ” autora Simeona Marinkovića i ilustratora Dušana Pavlića, prevedena na portugalski jezik.

Konačno, predstavljeno je i delo „Biografija Novaka Đokovića”, autora Blaže Popovića, a prilika je iskorišćena za upoznavanje publike, ne samo sa podvizima najboljeg tenisera svih vremena, nego i sa ukupnim dostignućima naših vrhunskih sportista.

Blažević je pozvala prisutne da, za vreme trajanja Sajma, posete postavku izložbe Muzeja grada Beograda „Ivo Andrić i/ili diplomata” u prostorijama Nacionalne biblioteke Brazilije. Jedan broj primeraka dela naše književnosti predstavljenih na Sajmu podeljen je publici, a Ambasada planira i donaciju Nacionalnoj biblioteci Brazilije, istaknuto je u ovoj našoj ustanovi u Braziliji.

Foto: Ambasada Srbije u Brazilu