Početna Vesti Kupuj domaće – Kupuj sa Kosmeta – inicijativa Saveza Srba u Italiji...

Kupuj domaće – Kupuj sa Kosmeta – inicijativa Saveza Srba u Italiji da se pomognu srpske porodice na KiM

Savez Srba u Italiji pokrenuo je inicijativu, pozvavši sve koji mogu da podrže mlade bračne parove i srpska domaćinstva iz Kosovskog Pomoravlja, na Kosovu i Metohiji, da svoje proizvode plasiraju i u Italiju. „Kupovinom domaćih proizvoda možemo pomoći našoj braći i sestrama na Kosovu i Metohiji da ostanu i opstanu na svojim ognjištima, i da žive od svog rada”, istakli su oni.

Prva srpska internet prodavnica sa Kosova i Metohije – Kupuj sa Kosmeta je osnovana u Partešu, srpskom selu, blizu Gnjilana na Kosovu i Metohiji. Prodavnica je pokrenuta na inicijativu mladih ljudi koji su se, po završetku studija, vratili u rodni kraj. Radi pod okriljem Humanitarne organizacije Kosovsko Pomoravlje iz Gnjilana, čija je misija da pomogne svim ljudima na Kosovu i Metohiji (koji su posle ratnih dešavanja, decenijske izolacije, iseljavanja i jedne prave humanitarne katastrofe) opredelili da i dalje ostanu i da žive na KiM.

Danas u Kosovskom Pomoravlju živi oko 30.000 Srba što čini 1/3 ukupnog srpskog stanovništva na Kosmetu. Mnoge od njih rat je odvojio od najmilijih, ostavio ih bez posla i jedan bujan život, zatvorio u izdvojenu seosku enklavu, gde je poljoprivreda jedini način da prežive i prehrane svoje porodice. Međutim, tržište na Kosovu i Metohiji je gotovo zatvoreno, ili zatvoreno za Srbe, koji ono što naprave nemaju kome niti kako da prodaju i zarade.

Iz Saveza Srba u Italiji ističu da su u pitanju su domaći proizvodi iz domaćinstava i proizvodi iz manastira Draganac, koje bi želele da plasiraju našim ljudima koji žive u Italiji i koji se mogu poručiti preko internet stranice kupujsakosmeta.rs.

Ideja je odlična, radimo na tome da se proširi i na druge zemlje, kako bi pomogli mlade na Kosovu i Metohiji.