Početna Događanja Manifestacija „U čast beogradskog čitača i srpske književnosti” U Kaselberiju će se...

Manifestacija „U čast beogradskog čitača i srpske književnosti” U Kaselberiju će se održavati svake godine

Od prošle godine Matica iseljenika i Srba u regionu iz Beograda i Književna radionica Kordun iz Vest Čestera u Pensilvaniji pokrenule su manifestaciju „U čast beogradskom čitaču i srpskoj književnosti”. Ove godine je održana i druga manifestacija ovakve vrste, na kojoj su se stvaraoci umetničke pisane reči, koji govore i pišu na srpskom jeziku okupili ispred „beogradskog čitača” i govorili svoje stihove. Nastupili su Gordana Pešaković, Milutin Srbljak, Danilo Marić, Nenad Simić, Silvija Otašević, Ratka Bogdan, Tanja Vester, Nebojša Krljar, Gordana Nenadović, Sanja Lukić, Tanja Jokić, Marko Tomić, Ilija Šaula i Miodrag Jakšić.

Nakon književnog susreta održan je i okrugli sto na kome su se učesnici dogovorili da „U čast beogradskog čitača i srpske književnosti” ova manifestacija postane tradicionalna i da se po pravilu održava jednom godišnje, krajem godine u Kaselberiju.

Učesnici su se obavezali da rade na promociji srpskog jezika i srpske književnosti u Americi i da budu posvećeni saradnji sa našim stvaraocima i da ih neizostavno uključuju u programe, koji se budu priređivali.

Učesnici manifestacije podržali su osnivanje biblioteke pri hramu Svete Petke u Orlandu i priložili su prve primerke knjiga za istu, sa obavezom da rade trajno na prikupljanju knjiga i publikacija za ovu biblioteku, te pozivaju sve naše ljude da donacijama pomognu razvoj ove biblioteke.

Ustanovljena je nagrada namenjena književnim kritičarima i esejistima u književnosti, koja će nositi ime Vasa Mihailović u slavu znamenitog srpskog profesora, pisca i književnog kritičara iz Amerike, Vase Mihailovića (1926-2015). Raspis konkursa za ovu nagradu i detalji statuta nagrade biće konačno definisani u januaru 2024.